Tema

Vedtjuvar gäckar
tyska skogsägare

Energikrisen och upprepade varningar inför en eventuell förestående gaskris har drastiskt ökat efterfrågan på brännved i Tyskland. Fenomenet har framkallat oväntade konsekvenser i form av tilltagande stölder av brännved.

Befolkningen litar inte på regeringens energipolitik längre. Tyskarna befarar en kall vinter på grund av den osäkra försörjningen med gas. Då måste alternativ energi tryggas. Försäljningen av vedkaminer har inte oväntat ökat i landet.

Parallellt har antalet vedstölder börjat öka markant, bekräftar de tyska skogsägarnas intresseorganisation AGDW. Priset på brännved stiger kontinuerligt och kostnadsnivån har redan börjat närma sig smärtgränsen.

Enligt branschens experter betalades ännu i fjol mellan 60 och 70 euro för en kubikmeter brännved. I dag måste en köpare lägga ut mellan 100 eller till och med 200 euro per kubik för att trygga värmen i sin stuga.

Utbudet av brännved har dessutom minskat på marknaderna. Äldre vedhandlare betjänar numera uteslutande gamla stamkunder. Många privata skogsägare har dessutom upphört att fälla skog för försäljning av virket som brännved.

Enligt en rundfråga hos skogsägare, upplevdes vedstölder inte ännu för fem år sedan som något problem på landsbygden. Nu har trenden tydligen definitivt vänt till det sämre, trots att stöldernas omfattning ännu inte upplevs som ett allmänt problem.

Antalet graverande fall uppges ändå tillta. Några isolerade fall har redan rapporterats, där sannolikt professionella ligor har dragit ut i markerna. Förövarna går till verket med specialutrustning och använder till och med kranfordon.

I sådana fall kan skador för flera tusen euro uppstå. Skogsägare på utsatta platser har börjat rusta sig med modern teknik för att skydda sin egendom. GPS-sändare och transponder placeras ut i skogen eller göms i vedstaplarna.