Tema

Kommentaren:
Tilläggsinkomst av att producera nytta

Skogsägarna har redan länge varit intresserade av att stävja klimatförändringen samt utnyttja ekosystemtjänster ekonomiskt. Nu har skogsvårdsföreningarna tagit till sig detta och utvecklat Kolbindningstjänsten, med vilken skogsägaren kan utveckla sina inkomstmöjligheter samtidigt som hen producerar nytta.

Med hjälp av den i våras lanserade skogsvårdsföreningarnas Kolbindningstjänst uppmuntras skogsägarna att med hjälp av gödsling utöka mängden kol bunden i trädbeståndet och jordmånen. Skogsägarna får ersättning för att utöka kolsänkorna.

Kolbindningstjänsten är ett kolbindningskoncept, med vilket skogsägaren kan förstärka den egna skogens kolsänkor. Tjänsten beställs av den egna skogsvårdsföreningen. Före avtalet görs ett terrängbesök, där objektet samt trädbeståndets och växtplatsens uppgifter kartläggs. För skogsägarens del är processen enkel. Skogsvårdsföreningens sakkunniga kan sköta terrängbesöket och alla övriga skeden i kolbindningsprojektet.

Minimistorleken för ett objekt som passar för ett kolbindningsprojekt är tio hektar, och kan bestå av skogsfigurer från skogsägarens olika fastigheter. Avtalet görs för fem för mineraljordar och för tio år för torvjordar. Som objekt passar barrträddominerade, gallrade 02- och 03-utvecklingsklassens första- och andragallringsskogar.

De kolsänkeprojekt som faller inom ramen för Kolbindningstjänsten producerar så kallad genuin additionalitet i kolbindningen, objekten bör alltså vara sådana att de annars inte skulle gödslas. Kolsänkans beständighet säkerställs genom att lämna figurer som närmar sig förnyelsemognad utanför avtalet.

Skogsvårdsföreningen genomför tjänsten i samarbete med Green Carbon Finland, som ansvarar för marknadsföringen av de kolenheter som uppnåtts med gödslingen. Kolenheterna säljs åt inhemska företag som kompenserar sina utsläpp. Green Carbon Finlands kolsänkeprojekt följer den internationella ISO 14064-standarden, med vilken garanteras verksamhetens pålitlighet och transparens även ur skogsägarens synvinkel.

Ersättningen som betalas för kolbindningen ökar gödslingens lönsamhet betydligt. Ersättningen utbetalas årligen och dess storlek beror på trädbeståndet, växtplatsen samt gödseln som används. Genom Kolbindningstjänsten får skogsägaren värdefull information om sitt kolsänkeprojekts positiva klimatverkningar, alltså om hur mycket gödslingen binder kol i den egna skogen. Du kan läsa mera om Kolbindningstjänsten på adressen kolbindningstjänst.fi.

Hanna Yrjölä
Fånga kolet-projektets projektchef
Skogsvårdsföreningarnas Service SVFS Ab