Medborgarinitiativ för att inleda stamvårdande vargjakt har öppnat

​Ett medborgarinitiativ om att inleda stamvårdande jakt på varg och att förhindra vargskador har öppnat på webbtjänsten medborgarinitiativ.fi. Medborgarinitiativet kan undertecknas direkt i webbtjänsten eller genom att skriva ut blanketten på papper och skicka in den per post.

SLC - Acaw
Ålandsmejeriet siktar mot vinst trots tuffa tider

Efter ett tufft år med drygt 500.000 euro i förlust under 2019 ser Ålandsmejeriet ÅCA:s vd Joakim Blom nu optimistiskt på framtiden. – Utan coronapandemin skulle vi ha gjort ett plusresultat i år. Ännu har jag inte kastat yxan i sjön för den målsättningen, men man vet ju aldrig vilka nya överraskningar hösten kan bjuda på.

SLC - Okw
Johan Fors sköter Österbottens Kötts kundrelationer till mjölkgårdar

Det finns en beställning för tjänsten som kundrelationschef för mjölkgårdar på Österbottens Kött, säger andelslagets anskaffningschef Kim Tarvonen. Pedersörebon Johan Fors tar över det nya uppdraget.

Protester beledsagade ministermöte i Koblenz

De europeiska jordbruksministrarnas informella möte i Koblenz var inte bara idyll. Sammankomsten präglades av ljudliga, protesterande bönder som anlände till platsen i sina traktorer. Greenpeace och andra miljögrupper var också på plats.

EU ska fokusera på miljökrav och lokal mat

EU borde stärka marknadsföringen av lokala livsmedel och införa en EU-märkning för djurvälfärd. Det föreslog Tysklands jordbruksminister Julia Klöckner som var värd för EU:s ministermöte i Koblenz, där floderna Rhen och Mosel möts.

SLC - Vitkindw
Skjutning och fågelåkrar två åtgärder som föreslås för att hantera de vitkindade gässen

Arbetsgruppen för vitkindade gäss redogjorde på tisdagseftermiddagen för vad man kommit fram till. I skrämselmetoderna som föreslås ingår skjutning och anläggning av fågelåkrar. De två berörda ministerierna är också överens om att man på EU-nivå ska jobba för att den vitkindade gåsen på sikt ska bli ett jaktbart vilt i EU.

SLC - Vete
Bestånden mognar långsamt för skörd

Det varierande vädret under försommaren visar sig nu i form av ojämn mognad, skriver ProAgria Keskusten Liitto i sin senaste växtodlingsrapport. Beståndens utveckling är 7–10 dygn senare än normalt i hela landet, i Satakunta och Tavastland mera än så.

SLC - Pals
Pälsfarmare tror på framtiden: ”Förnuftet kommer att segra”

För några veckor sedan beslöt SDP att partiet ska arbeta mot ett förbud mot pälsnäringen i Finland. Beslutet kom som en chock för hela näringen, säger pälsfarmaren Mikael Knuts i Pedersöre. Men i det långa loppet tror han förnuftet segrar.

SLC - Mickel Nystromw
Stamvårdande jakt på varg får stort understöd

Ett medborgarinitiativ om att inleda stamvårdande jakt på varg och förhindra vargskador har på några dygn samlat närmare 42.000 underskrifter. SLC vädjar nu till dem som upplever den nuvarande vargsituationen som ohållbar att underteckna medborgarinitiativet. Målsättningen är att det bereds en lag som skapar ramar för inledande av stamvårdande vargjakt redan under vintern 2020-2021.

SLC - Oljehampa 1 A Webben
Odlingen av oljehampa får en boost

Trans Farm investerar i en ny förädlingsanläggning för oljehampafrön. Företaget blir ett bearbetande mellanled mellan odlarna och livsmedels- och foderindustrin. Nya odlingskontrakt görs från och med september.

Ledaren: Ett exempel på hur man förstör en diskussion innan den ens inletts

Förra veckan skrev Helsingfors stadsfullmäktiges ordförande Otso Kivekäs (Grön) på Facebook att de största problemen när det gäller övergödningen av Östersjön är Polen, Danmark och sydvästra Finlands lantbruk. Förra veckan skrev Helsingfors stadsfullmäktiges ordförande Otso Kivekäs (Grön) på Facebook att de största problemen när det gäller övergödningen av Östersjön är Polen, Danmark och sydvästra Finlands lantbruk. Kivekäs kommer med en rad faktafel, skriver Staffan Pehrman i veckans ledare.

SLC - Jessw
Jess!