Virkesmarknad22
Efterfrågan på klenvirke och massaved förutspås vara god under hösten.
Tema

Dags sätta ungskogarna i skick
– god efterfråga på
klenvirke i höst

Det har varit goda tider för skogsägarna med höga virkespriser och god efterfrågan. Men att sia om framtiden är vanskligt med tanke på det mycket osäkra globala läget. Efterfrågan på klenvirke och massaved förutspås dock vara god under hösten i Österbotten.

– Vi har kanske sett toppen gällande förnyelseavverkningar och från att tyngdpunkten har varit på dem ser vi nu goda förutsättningar för att sätta ungskogarna i skick. På vårt område är nämligen efterfrågan på energived och massaved stor och vi ser med tillförsikt på hösten, säger Jan Slotte, verksamhetsledare för Skogsvårdsföreningen Österbotten.

Virkesmarknaden förändrades efter kriget i Ukraina när Finland på grund av det avslutade virkesimporten från Ryssland. En stor del av den importen bestod av flis och de mängderna, upp till 9 miljoner kubikmeter, ska nu ersättas delvis av inhemsk råvara.

SVF Österbottens kärnverksamhet omfattar skötsel av ungskogar och gallringar och virkesvolymerna som hanteras utgörs till största delen av energived från gallringar. På årsbasis hanteras hundratusentals kubikmeter energived, och kraftverk som Alholmens Kraft i Jakobstad, Vaskiluodon Voima i Vasa samt lokala värmeverk hör till de stora lokala kunderna.

– Det finns nu en ökad efterfrågan på inhemsk flis till de stora kraftverken. De höga elpriserna gör också att driftsperioden för att producera el förlängs och det ökar behovet ytterligare av inhemskt flis. Vi har också fått förfrågningar från hela Östersjöområdet och vi har ett bra läge med mycket råvara längs kusten, säger Slotte.

Exporten kommer öka

I flera år har skogsvårdsföreningen ifråga exporterat klenvirke till bland annat Sverige. Enligt Slotte upprätthålls de exportkanalerna och volymerna ser nu ut att öka i höst.

– Det finns potential att öka exporten av klenvirke från föregående år. Jag kan inte gå in på mängder, men de är betydande.

Därmed beskriver han läget för skogsägarna som bra. Behovet av ungskogsvård är stort och Slotte uppmanar skogsägarna att sköta skogarna, vilket på sikt ger bättre producerande bestånd.

– Vi rekommenderar alltid att sköta ungskogarna vid rätt tid för i längden förlorar skogsägaren mycket på att inte sköta röjningarna och gallringarna vid rätt tidpunkt. Här finns också Kemeramedel att ansöka om och de som har intäkter från förnyelseavverkningar kan också kanalisera en del av dem tillbaka i ungskogsvården, säger han.

Och fortsätter:

– Priserna på massa- och energived har gått upp med flera euro per kubikmeter. Men höjningar har gjorts främst för att täcka de ökade kostnaderna för drivning och transport.

Kan inte spekulera om hösten

Magnus Wiksten, revirforstmästare vid Södra Skogsreviret, tror att importstoppet från Ryssland kommer att påverka virkesströmmarna i hela landet.

– Jag vågar inte säga hur mycket användningen av inhemsk energived ökat och jag tror det märks kanske mest vid östgränsen. Transportsträckorna är längre till vårt område men när ryskt flis ska ersättas inverkar det säkert på virkesströmmarna på sikt, säger han.

Wiksten beskriver det senaste året som mycket livligt med god efterfrågan på alla sortiment. Till skillnad från SVF Österbotten hanterar Södra Skogsreviret också stora mängder förnyelseavverkningar. Men han kan inte uttala sig om hur virkeshandeln blir under hösten.

– Vi har haft statistikpriser som varit all time high och cellulosapriserna på den högsta nivån någonsin. Men på grund av konkurrenslagstiftningen kan jag inte spekulera om hur det blir framöver. Det enda jag kan säga är att allt är öppet inför hösten och några slutliga priser kan jag inte fastställa, säger Wiksten.

Med tanke på de senaste åren med höga virkespriser har det varit goda tider för skogsägarna. Men Wiksten betonar vikten av att skogen sköts oavsett konjunkturläge.

– Att få tajmat en förnyelseavverkning just när priserna är höga är inte enkelt. Som skogsägare är det däremot viktigt att sköta gallringar och röjningar i tid och det är generella råd som inte tar hänsyn till rådande prisläge, säger han.