Bruna Tallplantor Webben
Några skogsägare längs sydkusten har märkt att en del tallplantor torkat bort efter plantering i år.
Tema

Tallplantor torkade bort i söder

Några skogsägare längs sydkusten har i år märkt att en del tallplantor torkat bort efter plantering.

Enligt verkställande direktören för leverantören Mellanå Plant, Rainer Bodman, torde skadan bero på en tidig och lång köldperiod i fjol höstas. Den tog hårt på de sydliga provenienserna, alltså plantor av sydlig härkomst, som levererats till skogsägarna i söder.

Han försäkrar att skogsägarna inte behöver vara oroliga: senare i höst kartläggs läget och de drabbade ytorna kompletteras eller omplanteras.

– Vi har fått rapporter om några fall, säger Rainer Bodman till LF. Vi har kommit överens med Södra skogsreviret, inom vars område de berörda skogsägarna finns, om att en noggrannare granskning utförs i höst efter att gräsvegetationen vissnat. Det är inte lönt att granska läget i terrängen nu när allt ännu är grönt.

Enligt Rainer Bodman är det inte alla plantor som tagit skada.

– Problemet tycks vara hos sydliga provenienser. Det mest sannolika är att tallarna tagit skada av köldperioden som drabbade oss i fjol på hösten. Det kom minusgrader rätt så tidigt, som varade ovanligt länge. Då var de sydliga provenienserna kanske inte tillräckligt härdiga ännu.

Felet syntes inte i höstas

När plantorna packades och fryslagrades i december kunde man emellertid inte se något fel på dem.

– Det är oftast svårt att se om plantorna har något fel, medan de är i vila, säger Rainer Bodman.

Problemen med plantkvaliteten har varit väldigt små de senaste 10–15 åren, tack vare att plantorna numera övervintrar i fryslager, berättar han vidare.

– Men ibland visar naturen fortfarande sin makt och då kommer sådana här överraskningar fram. Vilka mängder vi talar om vet jag inte. Det klarnar senare.

Rainer Bodman hänvisar också till den torra och varma perioden kring midsommar, närmast i de östra delarna av Nyland.

– Det gjorde inte läget lättare för plantorna, säger han. Normalt är det i alla fall väldigt sällan plantorna dör på grund av torka.

Han lovar att Mellanå Plant tar ansvaret för de skadade plantorna.

– Det är klart att de skadade plantorna kommer från plantskolan och vi tar vårt ansvar. Det behöver inte skogsägarna vara oroliga för. Bara det blir höst, får vi mer vetskap om mängden bruna tallar och då kommer vi överens om hur ytorna kompletteras och eventuellt omplanteras, säger Rainer Bodman.