De brittiska veterinärmyndigheterna har upptäckt ett fall av klassisk BSE hos en död ko på en gård i Somerset i sydvästra England.
- Alla nyheter
- Jordbruk
- Skogsbruk
- EU
- Globalt
- SLC
- Opinion
- Maskin & teknik
- Landsbygdsnäringar
- Marknad
- Livet på landet
- Veckans Tok
- Tema
- Yle
Ett nytt försök till livediskussion mellan MEP Nils Torvalds och SLC:s ordförande Mats Nylund om skog och klimat görs senare i höst.
Jordbrukarna har tagit vara på möjligheten att utveckla sin gård med tilläggsfinansiering från EU:s medel för återhämtning, uppger Livsmedelsverket.

Den nordiska konkurrensen mellan de bästa producenterna, budbärarna eller destinationerna för nordisk mat är benhård. Det nordiska köket är välkänt för sina rena smaker och nordisk mat har blivit känd och trendig långt utanför Nordens gränser. Avsikten med den nordiska mattävlingen är att stärka den nordiska matkulturen och matidentiteten och samtidigt hedra människorna och händerna bakom maten.

Bayern är Tysklands mjölkregion nummer ett. Intresserade vänner av mjölk kan numera kvalificera sig till mjölksommelier vid Genussakademie Bayern, som arrangerar kurser för fackpersonal och amatörer med intresse för god mat och dryck.

Som ett delprogram under FM i Mathantverk 2021 arrangeras seminariet ”Bärkraftigt från jord till bord” på Åland den 7-9 oktober.

Det var en jämn ström med kunder som sökte sig till Korsnäs 4H:s popup-restaurang i byns centrum senaste lördag då Närmatsdagen uppmärksammades med olika sorters evenemang runtom i landet. Under ett par lunchtimmar serverade 4H-föreningen närmare hundra pitabröd, maffigt fyllda med inhemska och närproducerade ingredienser.
Jag väntar ännu på den dag då produktionen av mat sätts i fokus inom den gemensamma jordbrukspolitiken i EU. Nu har det främst handlat om klimatet, konstaterar Jan-Ove Nyman , verksamhetsledare för MTK Keski-Pohjanmaa.

Äppelmusteriet Dalbo Must i Socklot, Nykarleby, tar sig an de arbetsintensiva höstmånaderna med en ny maskinpark och ett nybyggt produktlager i bagaget. Familjeföretaget siktar på att kunna bredda sin profil i fortsättningen.

Konsumtionen av färska grönsaker minskade enligt Naturresursinstitutet (Luke) från 66 kilogram till 64 kilogram per person och konsumtionen av färsk frukt (exklusive citrusfrukter) minskade från 66 kilogram till 65 kilogram under åren 2019-2020. Statistiken väcker frågor om vad som har hänt i den verkliga konsumtionen.

Världens största mässa för lantbruksteknik, tyska Agritechnica, inhiberades förra hösten på grund av coronakrisen. Nu kommer mässan att arrangeras programenligt i Hannover och intresset bland publiken är massivt, försäkrar mässarrangören DLG.
I nuläget, då ekonomin växlar upp för en högkonjunktur och investeringsbehovet hos företagen torde öka, så kan återhämtningsmedlen komma väl till pass också på landsbygden, konstaterar Staffan Pehrman.