Pefc Img 9451
Vid virkesdrivning skall uppkomsten av död ved främjas, vilket säkerställs genom att man lämnar kvar högstubbar.
Tema

Uppdaterad PEFC-certifiering
träder i kraft i höst

Finlands uppdaterade PEFC-skogscertifiering träder i kraft senare under hösten efter att den internationella bedömningen blivit klar. Tatu Liimatainen på PEFC Finland betonar en holistisk bild på hållbarhet.

PEFC-skogscertifieringen uppdateras under hösten. Processen påbörjades 2019 då det skapades en arbetsgrupp och ett samarbete bestående av 60 olika aktörer. Arbetsgruppen avslutade sitt arbete i början av året.

Tatu Liimatainen som är PEFC Finlands generalsekreterare förklarar:

– Förnyelsen görs enligt organisationens internationella ramverk, men varje land, inklusive Finland, har en egen skogsstandard. Skogarna är olika från land till land, och detta måste tas i beaktande.

Det internationella ramverket ger främst struktur åt de nationella standarderna beträffande hur de bör byggas och hur processen skall se ut. Det egentliga innehållet bestäms på nationell nivå.

Den nya certifieringen träder således i kraft i början av oktober efter att den internationella bedömningen slutförts.

– Alla åtgärder som vidtagits det här året baserar sig på den gamla standarden. Men nästa års auditering kommer att göras baserat på den nya standarden.

Hur ser uppdateringen ut?

– Rent konkret handlar det om att naturvårdsträden skall bli fler och robustare, och att död ved lämnas kvar, berättar Liimatainen.

Skyddszoner skall lämnas längs öppna myrar, och zonerna bör i genomsnitt vara 10 meter breda, och minst 5 meter breda på alla ställen. Inom skyddszonen tillåts endast plockhuggning. Detta innebär att 3,5 procent av skogsarealen börjar omfattas av kontinuitetsskogsbruket.

Vid virkesdrivning skall uppkomsten av död ved främjas, vilket säkerställs genom att man lämnar kvar högstubbar. Buskage skall bevaras och under skogsbehandlingen utökas trädslagsblandningen i syfte att stärka den biologiska mångfalden och skogens förmåga att binda kol. Begränsningarna av skogsbruket vid grundvattenområden skärps likaså.

Liimatainen påminner ändå om att förnyelsen inte innebär någon fundamental omställning.

– Det är viktigt att skogsägaren är medveten om hur standarden uppdateras, men inte handlar det om någon omfattande reform, utan om preciseringar och förbättringar.

Sociala och ekonomiska aspekter

Tapio och Pellervo ekonomisk forskning PTT har låtit göra externa bedömningar av den förnyade certifieringens inverkan både miljömässigt och socialt. Den sociala hållbarheten riktar in sig på skogsägarnas och yrkesutövarnas kompetens och på en transparens längs hela den ekonomiska kedjan.

– Vi är ute efter att förbättra hållbarheten på ett allomfattande sätt. Detta betyder utöver den ekologiska biten också social och ekonomisk hållbarhet, påminner Liimatainen.

Över 90 procent av ekonomiskogarna omfattas redan av PEFC-certifieringen, som har visat sig vara ett fungerande sätt att främja hållbar utveckling i de finska skogarna. De sociala och ekonomiska bitarna smälter samman i det faktum att yrkesutövarnas kompetens och de ekonomiska kraven kan kopplas ihop.

– Om vi ser på systemet som en helhet så måste man ju ta den växande debatten om hållbarhet i beaktande. Branschens producenter kräver också i allt högre certifikat på att träet är hållbart producerat. I den meningen är det också en relevant marknadsfråga, poängterar Liimatainen.

Förnyelsen är en ständigt levande process

Förra våren ordnade PEFC webbinarier där information om den nya certifieringen förmedlades vidare, och olika frågor kunde behandlas. Under hösten inleddes en ny fas av arbetet.

– Vi fick ett helt bra deltagande i webbinarierna, och nu som direkt fortsättning på dem ordnar vi utbildningar i terrängen. Och vi går en ständig dialog med skogsägarna eftersom varje hektar är olika. Senast var vi på Åland, och följande tillfälle ordnas i Vasa 5.9.

Utbildningarna och informationstillfällena finns också tillgängliga på svenska. Terrängutbildningarna görs i samarbete med Föreningen för Hållbart Skogsbruk och Tapio.

– Vi har också ett skilt skolningsprojekt på gång där vi försöker producera informativt material för skolor och andra instanser och därigenom öppna upp ämnet.

Liimatainen konstaterar till sist att den kommande förnyelsen inte är någon ändstation, utan att certifieringen ständigt revideras enligt behov, krav och ekonomiska omständigheter.

- Det här är femte gången standarden uppdateras, och det blir inte den sista. Det handlar om en fortgående process.