20221006 114143
Det gäller att kunna ratta, manövrera och backa traktorn med släp i samband med precisionskörning.
Livet på landet

20 österbottniska förare på
startlinjen i DM i traktorprecision

Tjugo traktorförare från hela svenska Österbotten tog mått av varandra vid distriktsmästerskapet i precisionskörning den 6 oktober. Daniel Granbacka och Joel Norrbygård från Botnia 4H drog de längsta stråen i sina respektive klasser.

Det hade varit lite blåsigt och regnigt tidigare under morgonen. Men när årets österbottniska distriktsmästerskap i traktorprecision kördes igång vid ungdomslokalen i Dagsmark på förmiddagen var skyarna dessbättre nederbördsfria.

20 traktorförare från hela landskapet hade samlats för att tävla i två klasser. Den yngre klassen för förare som är 15 år och yngre var numerärt störst med 15 deltagare – varav den yngsta endast 10 år fyllda. I ”seniorklassen” för 16-åringar och äldre medverkade fem förare. Ann-Katrin Enqvist från Närpes 4H verkade som tävlingens huvuddomare.

20221006 115331
Joel Norrbygård och Anton Nordström från Botnia 4H blev etta respektive tvåa i den äldre klassen i DM i Dagsmark. De båda Kronobyborna har jordbrukarbakgrund och tycker att det är roligt att precisionstävla med traktor.

Segrarna gick till norr

Båda segrarna gick till norra svenska Österbotten denna gång. Daniel Granbacka och Joel Norrbygård körde mest felfritt i sina respektive klasser.

Tävlandet gick ut på att ratta traktorn med så få felpoäng som möjligt genom en slalomaktig tävlingsbana utmärkt med elrör och band. Att vidröra utmärkta poster är exempel på en typisk felkörning. Om traktorhjulet krockar med kärrans bom ökar antalet felpoäng markant.

– Olika österbottniska 4H-föreningar har inledningsvis arrangerat uttagningstävlingar med cirka åtta deltagare vardera. Ungefär hälften av traktorförarna är med i dagens mästerskap, berättade Victoria Vikstrand från arrangören Kristinestads 4H.

– Årets DM-evenemang har kunnat förverkligats genom samarbete med olika lokala föreningar. ÖSP-avdelningen i Lappfjärd har bidragit med traktor och släp till tävlingen. Avdelningen i Sideby har i sin tur donerat korv till serveringstältet.

– Egentligen har jag avgått som verksamhetsledare för Kristinestads 4H tidigare i år och ersatts av Jenny Rönnqvist på posten. Men jag har tidigare lovat att vara med och arrangera det här evenemanget, tillade Vikstrand.

20221006 110534
Alexander Österberg, 12, från Kimo deltog i distriktsmästerskapen för första gången. Han blev tvåa i den yngre klassen.

”Man bör vara lugn och förutseende”

12-årige Alexander Österberg från Kimo ställde upp i den yngre tävlingsklassen.

– Jag är med för första gången i distriktsmästerskapet. Jag är van vid att köra traktor på hemgården. Jag kommer från ett jordbrukarhem med mjölkproduktion. Dagens tävlingsbana verkar vara ganska svår, sade Alexander Österberg som knep en andra plats i tävlingen och som inte är främmande för en framtida jordbrukarkarriär.

De 18-åriga Kronobyborna Anton Nordström och Joel Norrbygård fanns på plats i Dagsmark för att visa prov på sitt kunnande i den äldre klassen. Duon har jordbrukarbakgrund och tycker att det är roligt att ägna sig åt traktorprecisionskörning.

De två har flera gånger tidigare figurerat i DM-sammanhang. För övrigt segrade årets vinnare Joel Norrbygård i den äldre DM-klassen även ifjol.

– För att bli en skicklig traktorförare förutsätts framför allt att man är lugn och koncentrerad och att man kan förutse saker och ting när man sitter i hytten, sade Joel Norrbygård.

– Att kunna planera traktorkörningen tillräckligt bra – till exempel genom att inte köra på för höga varv – är därtill viktigt i dessa ekonomiskt utmanande tider. På så vis kan man arbeta mera effektivt och med lägre kostnader, tillade Norrbygård.

Vinnarna i de respektive tävlingsklasserna belönades med var sitt presentkort. De tre bästa i varje klass premierades därtill med pokaler.

– I samband med DM-evenemanget ordnas dessutom en exkursion till Lappfjärds Potatis så att deltagarna kan bekanta sig med den lokala potatisindustrin, sade Victoria Vikstrand.

Hösten 2023 kommer DM i traktorprecision att äga rum någonstans i norra svenska Österbotten i Botnia 4H:s regi.

20221006 112446
DM i traktorprecision i Dagsmark arrangerades av Kristinestads 4 H i samarbete med lokala föreningar. Tidigare i år har Victoria Vikstrand ersatts av Jenny Rönnqvist på posten som verksamhetsledare för Kristinestads 4H.

Resultat DM i traktorprecision

Yngre klassen (15 år och yngre)
1. Daniel Granbacka (Botnia 4H) 69
2. Alexander Österberg (Vörånejdens 4H) 93
3. William Isakas (Larsmo-Pedersöre 4H) 96
4. Herman Björknäs (Kristinestads 4H) 117
5. Linus Teir (Närpes 4H) 129
6. Wincent Antfolk (Larsmo-Pedersöre 4H) 140
7. Emil Forsström (Botnia 4H) 145
8. Hugo Lindfors (Larsmo-Pedersöre 4H) 170
9. Milton Höglund (Närpesn 4H) 185
10. Johan Karlå (Närpes 4H) 187
11. Otto Forsström (Botnia 4H) 188
12. Emil Englund (Vörånejdens 4H) 191
13. Martin Porander (Kristinestads 4H) 199
14. Isac Englund (Vörånejdens 4H) 199
15. Tobias Sandvik (Kristinestads 4H) 274
Äldre klassen (16 år och äldre)
1. Joel Norrbygård (Botnia 4H) 39
2. Anton Nordström (Botnia 4H) 51
3. Julius Lindfors (Kristinestads 4H) 58
4. Linus Blässar (Larsmo-Pedersöre 4H) 93
5. Saku Mård (Larsmo-Pedersöre 4h) 95