SLC - Matportion Mw
Webbinarium om matens klimatpåverkan i förhållande till näringsinnehåll

Matproduktion påverkar alltid klimatet, men hur ser matens klimatpåverkan ut när man beaktar råvarornas näringsinnehåll? Den frågan diskuteras under ett webbinarium tisdagen den 17 november kl.9-11.30.

EU-institutionerna enades om budgeten

EU:s långtidsbudget för perioden 2021-2027 avancerar. EU-parlamentet, rådet och kommissionen nådde på tisdagen enighet i den gemensamma trilogen. Det innebär bland annat att krispengarna för jordbruket betalas ut tidigare.

SLC - Lpx 11054
Bekämpningsmedelsrester i flera importlivsmedel

Tullen har vid sin övervakning av bekämpningsmedelsrester underkänt 37 importpartier på grund av bekämpningsmedel. Vid slutet av oktober hade redan fler importpartier underkänts än under hela det föregående året.

Agri-INNO-priset till Johannes Tiusanen

Lantbruksbranschens Agri-INNO-pris har i år tilldelats Soil Scouts grundare Johannes Tiusanen.

SLC - Nora Backlun 11 2020 Scaled
Nordiskt miljöpris till 4H:s projektsatsning på hållbarhet

Arrangemanget Hållbarhetsveckan i Österbotten premieras med Mittnordens miljöpris – Nordens Gröna Bälte. Priset delades ut på Mittnordenkommitténs virtuella höstmöte förra veckan.

Undantagstillstånd för betning av sockerbetsfrön

Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes) har beviljat undantagstillstånd för sådd av frön från betad sockerbeta för medel som innehåller neonikotinoider under perioden 16.2-15.6.2021.

9 miljoner till klimatsäkert jord- och skogsbruk genom programmet Fånga kolet

Jord- och skogsbruksministeriet har utlyst en omfattande forsknings- och innovationsfinansiering på ca 9 miljoner euro för projekt som ska producera information om sätten att stärka klimatsäkerheten inom jord- och skogsbruket. Det treåriga forsknings- och innovationsprogrammet Hiilestä kiinni (Fånga kolet) är en central del av markanvändningssektorns klimatåtgärder i enlighet med regeringsprogrammet.

Nationella åkerbaserade stöd betalas ut med början 26.11

Från och med 26.11 betalar Livsmedelsverket ut de nationella åkerbaserade stöden. Utbetalningen kan inledas redan i november eftersom stödnivåerna inte kommer att ändras under återstoden av året.

SLC - Danish Crown
Kina avvisar griskött från tre danska slakterier

De kinesiska myndigheterna har stoppat importen av griskött från tre stora slakterier i Danmark. Avstängningen gäller de Danish Crown-ägda slakterierna i Sæby och Horsens samt Tican i Brørup, som tillhör den tyska koncernen Tönnies.

Joe Biden tog hem segern i USA-valet

Efter en rekordlång och spännande rösträkning i presidentvalet segrade demokraternas kandidat Joe Biden över president Donald Trump. Segern var extremt knapp för Biden och hans vicepresidentkandidat Kamala Harris.

Se upp – Paavo är tillbaka!

Väyrynen har också planer på att grunda en svenskspråkig lokalförening för Centern i Helsingfors och bli medlem där. Hur det blir med de planerna återstår att se, det är allmänt känt att Centern länge haft svårigheter med att vinna understöd i Helsingfors. Väyrynen är alltså med besked tillbaka i Centern och i dess partistyrelse, snart blir han kanske minister. Likt gubben i lådan dyker han upp, räkna aldrig ut Paavo Väyrynen!

Ledaren: Livsmedelsmarknadslagen revideras och förväntningarna ökar

Livsmedelsmarknadsombudsmannens utökade befogenheter gör den rättsliga processen såväl klarare som snabbare och ger ombudsmannen möjlighet att motarbeta osunda handelsmetoder effektivare än i dag. Det märkbart strängare påföljdssystemet kan också i sig ha en förebyggande effekt gällande otillbörliga handelsmetoder. Livsmedelsmarknadslagen är reviderad och ambitionen bland beslutsfattarna har varit rätt så hög. Det återstår att se hur det hela fungerar i praktiken och hur den nya lagstiftningen återspeglar sig i livsmedelskedjan som helhet.