Dekl1
Tema

Deklarationsråd 2021

Det har igen blivit dags att ta plats vid skrivbordet för att fundera på jord- och skogsbrukets deklarationer. De stora dragen kring deklarationerna är lika som förut, och vill man hitta några nyheter att bjuda på så får man gå in på detaljer.

Gränsen för vad som kan räknas som småredskap inom jordbruket har höjts från 850 till 1.200 euro. Dylika inköp får dras av som en engångsutgift i stället för att inkluderas i maskinavskrivningarna, dock med en begränsning på totalt 3.600 euro under ett skatteår. De förhöjda avskrivningarna på nya maskiner och inventarier inom jordbruks- och näringsverksamhet, vilket var förra årets stora nyhet, är säkert ännu aningen främmande. På dylika tillgångar är det möjligt att göra en förhöjd avskrivning ända upp till 50 % på utgiftsresten under åren 2020-2023. Inom skogsbruket har gränsen för när en tillgångs utgiftsrest är så pass låg att den skall avskrivas till fullo höjts från 200 till 600 euro.

Deklarationsblanketterna har inte genomgått större förändringar än årtalet. Inlämningstidtabellen håller samma mönster även i år. De viktigaste datumen att minnas för de allra flesta jord- och skogsbruksidkare är därmed måndagen 28 februari och fredagen 1 april 2022.

Skatteförvaltningens elektroniska tjänst MinSkatt fick en uppfräschad layout innan årsskiftet. Tjänsten kan rekommenderas för elektronisk inlämning av deklarationerna ifall man inte sköter det via ett bokföringsprogram. Möjligheten att göra ansökan om accisåterbäring direkt i MinSkatt är värd att minnas. Utöver detta kan också fastighetsskatten numera kontrolleras och korrigeras via tjänsten.

Den förhandsifyllda privata deklarationen kompletteras enligt behov allra enklast direkt i MinSkatt, eller med ändamålsenlig(a) pappersblankett(er). Notera att sista dagen att ta hand om detta för merparten enskilda näringsidkare numera är samma dag som de övriga deklarationerna skall vara inlämnade, det vill säga 1.4.2022.

Årets deklarationsexempel i LF är ett informationspaket av samma format som tidigare år. Det omfattar ett deklarationsexempel med jordbrukets deklarationsblankett 2, skogsbrukets blankett 2C och blanketten för mervärdesbeskattningen. Textens uppställning följer deklarationsblanketternas uppbyggnad och i samband med de olika skattepunkterna berörs olika frågor som det är bra att notera.

Tidtabell för inlämning

Den inlämningstidtabell för jord-och skogsbrukare som vi vant oss vid under några års tid är utan förändringar. Den första tidsfristen som kommer emot är därmed måndagen 28.2.2022. Då skall momsdeklarationen och ansökan om accisåterbäring vara inlämnade. Uppskov beviljas inte för mervärdesskatteredovisningen eller anhållan om accisåterbäring.

Notera att alla blanketter skall vara framme hos skatteförvaltningen den sista inlämningsdagen!

Dekl2

Deklarationernas inlämningstidpunkter 2022

28.2.2022 är sista inlämningsdag för:

- 2C om man endast idkar skogsbruk och för alla skogssammanslutningar.

- 2Y Jordbrukssammanslutningens deklaration (också 2C för jbr-sammanslutningar).

- Deklarationen för skatter på eget initiativ, alltså mervärdesskattedeklarationen.

- Ansökan om återbäring av accis på energi.

1.4.2022 är sista inlämningsdag för: 

- 2 Jordbrukets skattedeklaration.

- 2C Skogsbrukets deklaration OM man också skall lämna in en blankett 2 eller 5, alltså antingen idkar jordbruk och/eller är rörelseidkare/yrkesutövare.

- Den personliga förhandsifyllda skattedeklarationen skall kompletteras enligt behov senast 1.4 OM man också deklarerar blankett 2 eller 5, det vill säga idkar jordbruksverksamhet och/eller är rörelseidkare/yrkesutövare. Samma datum gäller även makans/makens förhandsifyllda deklaration. Eventuella bilageblanketter gällande exempelvis reseavdrag, hyresinkomster eller hushållsavdrag skall lämnas in samtidigt.

10.5/17.5/24.5 2022 är sista dagen att enligt behov komplettera den personliga förhandsifyllda skattedeklarationen för de som inte har en blankett 2 eller 5 att deklarera.

Mervärdesskatteredovisningen för de med skatteperioden ett kalenderår ska vara inlämnad hos skatteförvaltningen senast 28.2.2022. Förfallodag för betalning av eventuell mervärdesskatt är samma dag, 28.2.2022.

Glöm inte bort ansökan om återbäring av accis på energi (punktskatt på energiprodukter). Samma datum gäller här, 28.2.2022. Aktiebolag skall lämna in ansökan om accisåterbäring inom 4 månader efter bokslutsperiodens slut. Exempelvis om bokslutsperioden slutat 31.12.2021, lämnas ansökan in senast 30.4.2022. Pappersversionen av accisåterbäringsansökan sänds inte längre automatiskt till jordbruksidkare. Förutom via MinSkatt är det också fullt möjligt att göra ansökan på papper, blankett 3311r kan skrivas ut från skatt.fi eller beställas per telefon från skatteförvaltningen. I ansökan om accisåterbäring skall man ange storleksklassen på företaget. Alla jordbruk i vårt land torde höra till kategorin små och medelstora företag vilket i blanketten ska beskrivas med koden 1.

Om man inte lämnar in deklarationerna elektroniskt, utan postar pappersdeklarationerna är det godkänt att posta allt i samma kuvert. Det är dock skäl att vara ute i god tid eftersom blanketterna skall vara framme hos skatteförvaltningen inom utsatt tid. Använd inte gamla returkuvert. Returkuvert sänds inte längre automatiskt till de skattskyldiga, men kan avhämtas från skattebyråerna, alternativt begäras om per telefon från skatteförvaltningen.

Deklarera elektroniskt

Skattemyndigheterna önskar fortsättningsvis att man i allt högre grad lämnar in sin deklaration elektroniskt på nätet, via MinSkatt. Mervärdesskatten ska enbart redovisas (och betalas) elektroniskt. Dessa skatter på eget initiativ får lämnas in på en pappersblankett endast av särskilda skäl, om det t.ex. inte går att lämna deklarationen elektroniskt på grund av tekniska hinder.

Löner samt arbetsgivarprestationerna, förskottsinnehållning och sjukförsäkringsavgift (tidigare socialskyddsavgift), har sedan 1.1.2019 anmälts till inkomstregistret (inom fem dagar från betalning).

För att deklarera elektroniskt i MinSkatt behöver en enskild jordbrukare sina personliga nätbankkoder. Endast nätbankkoderna för den person i vars namn deklarationsblanketten är skickad duger. Jordbrukssammanslutningar och dödsbon måste däremot skaffa sig en Suomi.fi-fullmakt, eftersom det gamla Katso-systemet skrotades hösten 2021.

I praktiken går den elektroniska deklarationen till så att man loggar in med sina bankkoder i MinSkatt. Efter att man har loggat in får man en nätversion av deklarationsblanketten att fylla i. Alla beräkningar i den sköts automatiskt och anvisningarna finns hela tiden nära till hands. Om man vill hålla paus i arbetet kan man mellanspara deklarationen. När allt är färdigt ifyllt sänder man iväg blanketten och får en bekräftelse på att den är mottagen. Det lönar sig att skriva ut både den ifyllda blanketten och bekräftelsen för arkivering. När man har skickat blanketten kan man fortsätta med andra blanketter, t.ex. 2C eller moms.

Med en del bokföringsprogram (t.ex. Maatalousneuvos) kan man även skapa och spara en elektronisk skattedeklarationsfil på datorn, en s.k. Tyvi-fil. Den kan sedan som sådan skickas direkt till skattemyndigheterna. Detta kan göras med vanliga nätbankskoder. Med WebWakka går det också smidigt att lämna in deklarationsblanketterna. Där behövs det inget skilt sparande och identifierande med nätbankskoder. Efter att man har hämtat inkomstregistrets certifikat till WebWakka så fungerar det elektroniska sändandet av deklarationerna direkt i WebWakka -programmet. Närmare instruktioner kring hämtning av certifikat hittas i programmet.

Anvisningar och blanketter

Systemet med anvisningarna har förändrats så att det inte längre skickas vare sig anvisningar eller returkuvert med deklarationsblanketterna. De detaljerade deklarationsanvisningarna finns endast på nätet under adressen skatt.fi/skattedeklaration/2. Om man vill läsa skogsbrukets anvisningar ska man i slutet skriva 2C i stället för 2. Anvisningarna och blanketten för mervärdesskatteredovisning skickas inte heller hem i tryckt form, de finns endast på nätet.

Gällande deklarationsblanketterna finns det inga stora förändringar att poängtera i år. Jordbrukets deklarationsblankett 2 följer den uppställning vi är vana vid, första sidan behandlar inkomsterna och sida 2 samlar utgifterna. Sida 3 och 4 håller i stort sett den stil som de haft tidigare år, dock med den förändringen att avskrivningstabellen för jordbrukets byggnader och konstruktioner förra året flyttade till sida 2 och på sida 3 dök det upp två rutor gällande förhöjda avskrivningar på maskiner. Skogsblanketten 2C har enbart uppdaterats vad beträffar årtalet.

Nämnas kan ytterligare att samfund (t.ex. aktiebolag och föreningar) som bedriver jordbruk ska uppge jordbrukets intäkter och kostnader på blankett 7M. Blanketten är dock inte helt genomtänkt eftersom den är uppbyggd enligt prestationsprincipen fast ett aktiebolags jordbruk fortfarande ska deklareras enligt kontantprincipen.

Mervärdesskatteredovisningen görs på blanketten Deklaration av skatter på eget initiativ som används av alla mervärdesskattskyldiga. Uppgifterna som ska fyllas i är samma som tidigare. Blanketten har inte längre en ruta för arbetsgivarprestationer, eftersom dessa uppgifter fr.o.m. 1.1.2019 har anmälts direkt till inkomstregistret.

TEXT
Annika Nystén
Peter Österman
ProAgria Svenska lantbrukssällskapens förbund (SLF)