SLC - Vaxtcor1
Växthusproducenterna gör allt för att undvika coronaviruset

Det har varit nervösa tider för växthussektorn i Närpes på grund av coronaviruspandemin. Smitta i en stor anläggning skulle kunna få förödande konsekvenser. Hittills torde de flesta odlare – tack vare olika åtgärder – ha undvikit smitta. – Vi tar den här epidemin på största allvar. Men jag kan medge att det är aningen nervöst varje dag. Vår bransch är så otroligt känslig om en del av personalen skulle hamna i karantän eller om flera av de anställda skulle smittas, säger växthusodlaren Stefan Gulin.

Belgien har officiellt befriats från svinpest

EU har nu officiellt beviljat Belgien status som ASF-fritt land. Ingen afrikansk svinpest har påvisats i landet under de senaste tolv månaderna. Därmed kommer de internationella marknaderna att öppnas för belgiskt griskött.

SLC - 82004526 2216611565313027 8276773738876239872 O
Flytande hönsgård planeras i Rotterdam

För knappt två år sedan öppnade ”Floating Farm” i Rotterdams hamn. Ett drygt trettiotal mjölkkor på en pråm producerar mjölkprodukter för stadsborna. Om allt går bra, ska anläggningen snart få sällskap av en flytande hönsgård.

SLC - Korona
Korona

Produktionsuppföljningsdata sammankopplas globalt

Den samnordiska tjänsten NCDX har valts till bas för en tjänst som förenklar informationsöverföringen mellan olika länders produktionsuppföljningar och mjölkstations- och robottillverkare.

FM i mathantverk flyttas till hösten 2021

Det finska mästerskapet i mathantverk 2021 kommer att flyttas fram till hösten 2021 på grund av coronapandemin.

SLC - Jordfond Strandberg
Jordfonden fortsätter stöda Novias bioekonomiutbildning

Yrkeshögskolan Novias utbildning inom bioekonomi vid Campus Raseborg är den enda i sitt slag i Svenskfinland. I Raseborg utbildas agrologer och skogsbruksingenjörer samt på engelska inom naturresursförvaltning både på Bachelor- och Masternivå.

Bönder protesterar mot holländsk kvävelag

Omkring tvåtusen anhängare av den nederländska bondegruppen Farmers Defence Force protesterade i veckan mot en ny lag för markplanering och miljöskydd. Bönderna befarar att lagen ger myndigheterna möjlighet att tvångsinlösa deras mark.

SLC - Slcaboland 1
Lindroth tar över efter Nyström i Åboland

På onsdagens höstmöte genomförde SLC Åboland ett ordförandebyte. Mickel Nyström från Korpo tackar för sig och Thomas Lindroth från Kimitoön tar över den åboländska ordförandeklubban.

SLC - Ekolab1
Många vägar till resurseffektivering

Sparsam körning, förmånligare LED-belysning och halvering av plöjningsdjupet. Eller varför inte anskaffning av en kvävesensor? Se där några exempel på några praktiska åtgärder som kan bidra till att sänka kostnaderna inom lantbruket.

SLC - Lpx 174303
Gröna given gynnar Europa men skadar andra världsdelar

EU:s gröna giv ska göra Europa till världens första klimatneutrala kontinent. Det låter utmärkt, men idén har sina nackdelar. Klimatet på andra håll i världen tar stryk om EU måste öka sin import av jordbruksprodukter, varnar tyska forskare.

SLC - Img 20201120 140954
Jern ny ordförande för SLF

Rådgivningsorganisationen Svenska Lantbrukssällskapens Förbund, SLF, har valt agronom, AFM, Mikael Jern till ny ordförande efter avgående Mikael Söderholm.