Prodkost1
Hedemo Gård, som drivs av Tea Hagman och brodern Tobias (längst bort), valde att göra en kalkyl av produktionskostnaden för ensilaget. Till vänster Magnus Blässar, mjölkgårdsrådgivare vid ProAgria Lantbrukssällskapet, som konstaterade att resultatet är bra för gården.
Jordbruk

Viktigt veta kostnaden
för ensilaget

Grovfodret står för cirka 60 procent av kornas foderstat. Att veta produktionskostnaden för ensilaget är därmed viktigt. Att ha insyn i de olika kostnaderna som uppstår underlättar att spara in utan att pruta på kvaliteten på fodret, säger Tea Hagman på Hedemo Gård i Markby.

Det kontrolleras olika uppgifter på telefon, datorn och i en bunt med papper. Tea och brodern Tobias Hagman räknar för fullt och delger en massa siffror för Magnus Blässar. Han arbetar som mjölkgårdsrådgivare för ProAgria Lantbrukssällskapet och är på besök vid Hedemo Gård i Markby för att hjälpa dem med att beräkna produktionskostnaden för ensilaget.

– Hur ser det ut med kostnader för dikning och grundförbättringar? Och vad var anskaffningsutgiften för plast och gödsel för växtsäsongen 2022? frågar Blässar och gör en massa olika beräkningar i ett program.

Under den här perioden av året går en stor del av hans arbetstid åt att beräkna produktionskostnaderna för ensilaget. Grovfodret utgör cirka 60 procent av mjölkkornas foderstat och just därför är det av stor vikt att hålla reda på kostnaden för det.

– Producenterna vet exakt pris för kraftfodret som köps in, men alla har inte koll på vad den egna produktionen av ensilaget kostar. Görs en produktionskalkyl delas alla kostnader in skilt och det ger ett bredare perspektiv på vad som kostar och underlättar för att avgöra var gården kan spara in, förklarar Blässar.

Viktigare ha insyn i kostnaderna

Enligt honom har intresset ökat för att köpa den här tjänsten av ProAgria, vilket kan göras inom ramen för Råd2020. Det gäller speciellt nu när kostnaderna för alla har stigit rejält.

– Det märks nu en ökning i intresset av att ta reda på vad det kostar att producera det egna fodret. Den kan inte beräknas direkt från uppgifter i bokföringen utan den här kalkylen tar fasta på alla rörliga och fasta kostnader skilt samt tar skördenivån i beaktande och det gör att slutsumman blir trovärdig, säger han.

Innan pandemin och Rysslands krig mot Ukraina låg medelkostnaden per kilo torrsubstans på cirka 13 cent. Nu har medelkostnaden stigit rejält till omkring 20 cent per kilo.

– Skillnaden mellan gårdarna är stor i dag och kostnaden per kilo torrsubstans varierar mycket om gårdarna köpte insatserna redan förra året eller i år. Men inför säsongen 2023 är alla i samma båt med höga priser på insatsvarorna. Just därför ökar också vikten av att ha insyn i produktionskostnaderna, menar Blässar.

Prodkost5
Intresset för att beräkna kostnaden för ensilaget är stort nu. Det säger Magnus Blässar, mjölkgårdsrådgivare för ProAgria Lantbrukssällskapet. Här hjälper han Hedemo Gård och Tea Hagman att beräkna kostnaden som för i år låg betydligt under medeltalet på 20 cent per kilo torrsubstans.

En medelkostnad på 20 cent per kilo torrsubstans låter inte mycket. Men eftersom en ko äter runt 13 kilo torrsubstans per dag blir kostnaden 2,60 euro per ko och dag. Räknar man med 13 cent per kilo torrsubstans, vilket var medelkostnaden 2021 är kostnaden per ko 1,69 euro per dag.

– För en gård med 75 kor är skillnaden mellan 2021 och 2022 års produktionskostnad för ensilaget i detta fall cirka 25.000 euro. Så lyckas man sänka något av den kostnaden kan en gård spara mycket pengar, konstaterar Blässar.

Efter ett par timmar är Tea och Tobias Hagman klara med att delge uppgifterna för sin gård. Blässar ha bett dem att ta reda på närmare tjugo olika kostnadsposter inför mötet. Efter att ha beräknat alla poster presenterar Blässar följande resultat:

– Er gårds kostnad för att producera 1 kilo torrsubstans är 19,4 cent och med stöden borträknade blir kostnaden 12,4 cent per kilo torrsubstans. Det är mycket bra resultat, konstaterar Blässar.

Köpte billiga insatser i fjol

Tobias och Tea har en förklaring till varför de ligger kraftigt under medeltalet på 20 cent per kilo.

– Nu beror det främst på att vi hann köpa in insatsmedlen sommaren 2021 då allt var mycket billigare. Det är den enskilt största orsaken till att vi hamnar så här lågt. Nästa år kan vi säkerligen räkna med att kostnaden ökar, men trots det ser det ändå relativt bra ut för gården så vi är nöjda, säger de.

Hedemo Gård producerade i år totalt 2,18 miljoner kilo ensilage, vilket ger en medelskörd på cirka 8.000 kilo torrsubstans per hektar. Om gården hade kommit upp till en medelskörd på 10.000 kilo torrsubstans skulle kostnaden ha sjunkit med cirka 3 cent per kilo torrsubstans till 9,7 cent.

– Alla mjölkproducenter strävar mot en högre medelskörd och storleken har en mycket stor betydelse för kostnaden för ensilaget. Att få stora skördar påverkar resultatet oerhört mycket. Men trots att allt är i skick påverkar också vädret, vilket är tydligt i år. Variationerna kan vara stora även lokalt och vissa områden får tillräckligt med nederbörd medan andra får torka, säger Blässar. 

Intresserade gårdar som vill beräkna produktionskostnaderna för ensilaget kan boka in tid genom att kontakta ProAgria.