Opinion

Ledarsticket:
Laboratoriekött på julbordet?

Senaste vecka berättade statens tekniska forskningsanstalt VTT om hur de genom cellodling i laboratorier kan skapa köttliknande produkter. Pressmeddelandet kom så där passligt inför jul då de flesta hushåll förbereder sig på att tillreda skinkan till julbordet.

VTT berättar att med hjälp av deras bioteknologiska och cellodlingsbaserade processer kan lokalproducerade och näringsrika odlingsväxter förädlas till köttliknande produkter, som ger samma smakupplevelse som riktigt kött.

Så i stället för att låta djuren omvandla gräs och spannmål till kött och mjölk, så skall färdigt odlade växtgrödor köras genom en cellinkubator i ett laboratorium för att producera någonting som liknar kött. VTT beskriver att de utvecklat nya verktyg som syntetiskt kan framställa byggstenarna i kött – proteiner och lipider – rentav så bra att laboratorieköttet fräser på rätt sätt i stekpannan.

VTT passar också på att påpeka att köttproduktionen är en betydande utsläppskälla. Vilka utsläpp, vilken djurproduktion, var i världen och i relation till vad, sägs det inget om i pressmeddelandet. Kött är fel, tycks VTT:s åsikt vara. Punkt.

VTT har gett sig in på en märklig stig. Varför skall färdiga växtproteingrödor, som i sig är ätbara, omvandlas i ett laboratorium till något som i bästa fall bara är en dålig kopia av riktigt kött? Och varför skall offentliga medel sättas på sådan forskning?

Globalt finns det flera företag som med riskkapital försöker sig på att producera köttkopior. Mest känd är väl det i USA börsnoterade bolaget Beyond Meat som går med förlust och vars börskurs sjunkit 85 procent i år. Människor som vill äta kött vill ändå ha äkta vara – inte ett substitut.

VTT sällar sig till en grupp som lyfter fram laboratorieproducerade livsmedel som framtiden. Dit hör också till exempel inhemska Solar Foods, som säger sig producera proteiner av luft, vatten och el. De glömmer att nämna att det också behövs ammoniak, som produceras fossilt, och mineraler och att det går åt mycket av vinterns bristvara elektricitet i den produktionen.

Slutresultatet är ett vitt pulver, en billig bulkvara, som närmast konkurrerar med vasslepulver.

Så ät julskinkan med gott samvete den som vill. Laboratorieköttet har nog inte framtiden framför sig.