Jordbruk EU

Bayer måste ersätta
förgiftad fransk bonde

Den tyska kemikoncernen Bayer har efter en lång rättsprocess dömts att betala skadestånd till en fransk bonde på grund av förgiftning i samband med hantering av ett växtskyddsmedel. Fallet har bollats fram och åter i olika instanser under mer än femton år.

Ifrågavarande jordbrukare hade av misstag andats in giftiga ångor från växtskyddsmedlet Lasso, då han sommaren 2004 rengjorde tanken till sin växtskyddsspruta. Mannen drabbades av en allvarlig förgiftning.

Enligt nyhetsbyrån France Info låg mannen långa tider på sjukhus. Efter utskrivningen kunde bonden inte längre återuppta sitt arbete på gården. Läkarna diagnosticerade honom som arbetsoförmögen.

Efter olyckan krävde jordbrukaren skadestånd av Bayer till ett värde av en miljon euro för uteblivna arbetsinkomster och psykiskt lidande. Enligt nyhetsbyrån France Info kunde läkarna emellertid inte diagnosticera några kroniska besvär i samband med förgiftningen.

Allt som allt värderades bondens lidande till ett belopp av 50.000 euro, varav nästan 40.000 euro redan hade utbetalats av jordbrukarnas socialfond och mannens privata sjukförsäkringar.

De båda organisationerna kunde utnyttja sin regressrätt gentemot Bayer, som utbetalade fordringarna. Växtskyddsmedlet Lasso drogs bort från den franska marknaden 2007. Samma år lämnade bonden in sin stämningsansökan till domstolen.

Den första domen från 2012 klubbades av till fördel för bonden men Bayer överklagade domen i två repriser, åren 2015 och 2019. Nu har den högsta instansen, Hovrätten i Lyon, ålagt Bayer att betala bonden en ersättning på 11.135 euro.