SLC - Thermoseed
Finland får produktionslinje för utsäde som betats med ånga

Den första finländska Lantmännen ThermoSeed-produktionsanläggningen byggs nu i Egentliga Finland. ThermoSeed är en patenterad metod från Sverige, som genom vattenånga förstör patogener i utsädet och gör att fröet gror snabbare.

Åland siktar mot ny djurskyddslag

Före årsskiftet räknar landskapsregeringens utvecklingsminister Alfons Röblom med att tillsätta en sakkunnig arbetsgrupp för att förnya den åländska djurskyddslagen.

Britterna skyndar långsamt med brexit och förargar EU

Förhandlingarna om brexit har igen återupptagits. Inför mötet med EU:s chefsförhandlare Michel Barnier dementerade Boris Johnson alla misstankar om att han försöker vänta ut presidentvalet i USA innan det brittiska avgörandet faller.

Djurhållningsplatserna för hästar ska vara införda i registret 31.12

Övergångsperioden för den anmälningsplikt som gäller hållande av hästdjur och djurhållningsplatser för hästar löper snart ut, påminner Livsmedelsverket.

Sari Iivonen fortsätter leda ekologiska institutet

Sari Iivonen fortsätter leda Finska ekologiska institutet i Sankt Michel. Hennes nya fyraårsperiod börjar från och med 2021.

Åländska landsbygdsföretagare kan få krisstöd från Åboland

Finansieringshandläggare Leif Franzell vid landskapsregeringens jordbruksbyrå tror att flera åländska landsbygdsföretagare som drabbats ekonomiskt av coronapandemin riskerar att missa en del av de möjligheter till statliga ersättningar som finns.

SLC - Forbindelsebat
Mera långsiktiga beslut behövs kring skärgårdstrafiken

För att hålla skärgården livskraftig måste besluten kring skärgårdstrafiken göras på lång sikt. För det krävs mera diskussion och bättre regional och politisk förankring, säger Sandra Bergvist, riksdagsledamot (SFP) och ordförande för Skärgårdsdelegationen.

SLC - 105294 A Dll 032
Coronakrisen fördröjer trilogen om nästa CAP

EU-kommissionen, rådet och parlamentet har lagt sina CAP-förslag på bordet. Nu borde trepartsmanglingarna i EU stökas undan med fart, men den eskalerande coronakrisen kan allvarligt försena samtalen. Trilogen kan dröja långt in på nästa år.

SLC:s fullmäktige om CAP: Matproduktion är jordbrukets viktigaste uppgift

Viktiga steg mot en reform av den gemensamma jordbrukspolitiken, CAP27, har tagits i EU. SLC:s fullmäktige påminner om att jordbrukets viktigaste uppgift är att producera mat med hög livsmedelstrygghet för jordens växande befolkningen. De viktigaste målsättningarna för jordbrukspolitiken är enligt SLC att trygga förutsättningarna för en hållbar och lönsam jordbruksproduktion i Finland.

Copa-Cogeca: CAP-reformen är allt annat än gröntvätt

EU-jordbrukets takorganisationer Copa och Cogeca går ut med kraftiga argument gentemot miljöorganisationer som hävdar att EU-parlamentets CAP-förslag är en gröntvätt, d.v.s. ett försök att utan orsak marknadsföra CAP som miljövänlig.

SLC - Vegan Burger 13
Mjölkprodukter ska skyddas i EU

EU-parlamentet förespråkar ett produktskydd för mjölk och mejeriprodukter. Enligt parlamentet ska sojadrycker fortsätta att heta sojadrycker. Begreppet mjölk får inte användas i sammanhanget.

SLC - 20201022 Ep 106674 A Bbo 023
EU-parlamentet antog förslaget till nästa CAP

Efter en lång omröstningsvecka antog EU-parlamentet senaste fredag ett eget kompromissförslag till nästa CAP. Parlamentet reserverar hela 30 procent av stöden för ekosystemen medan medlemsländerna vill begränsa andelen till 20 procent.