Vinterföret underlättar avverkningar i Österbotten

Avverkningsläget i Österbotten följer i stort sett den nationella trenden med en liten ökning av de planerade avverkningarna. Efter en lugnare försäsong blev senhösten ovanligt livligt beträffande antalet anmälningar om användning av skog, uppger Finlands skogscentral.

SLC - Metso2020
Skogsägarna säkerställer mångfalden på allt bredare front

De finländska skogsägarna skyddade i fjol permanent ca 5.500 hektar skog via handlingsplanen METSO. Med hjälp av tioåriga miljöstödsavtal tryggades dessutom skogslivsmiljöer på ca 3.500 hektar och i privata skogar utfördes naturvårdsarbeten på över 128 hektar.

Markägare kan odla julgranar under Carunas ledningsgator

Caruna uppmuntrar markägare att utnyttja marken under ledningsgatorna för exempelvis julgransodling. Rätt utfört ser Caruna inga säkerhets- eller underhållsproblem med julgransodlingar under ledningarna.

SLC - Img 7573
Gammal Valmet skogstraktor kommer till heders igen

Far och son Stig och Kenneth Stenholm i Yttermark, Närpes, har en gammal Valmet 900 skogstraktor som de renoverar hemma i gårdsverkstaden för att kunna användas igen som förut.

Åländsk podd om livsmedel

Ålands landsbygdscentrum i Jomalaby har på internet startat en podd som informerar om den åländska matproduktionen.

SLC - Dsc 0919
Nya vindar på lantbruksbokföring i Ingå

Bokföringsbyrån Ingå Ekonomi och förvaltning övergår i nya händer. Bokförare Magnus Grönholm har byggt upp byrån och specialiserat sig på lantbruksbokföring, men i medlet av mars tar han över som ny vd på Västankvarn gård i Ingå. Samtidigt vill han se till att hans nuvarande kunder kommer i trygga händer. Han har bestämt sig för att sälja sin bokföringsbyrå till Navigator Partners som idag har redovisningsbyråer i Helsingfors och Kyrkslätt.

SLC - Dsc 4542
Produktionen och konsumtionen av spannmål väntas öka globalt

Effekterna av de ryska exportskatterna på vete och den kommande väderutvecklingen är exempel på några centrala faktorer som påverkar den internationella spannmålshandeln framöver. Detta hörde till budskapen som förmedlades på Viljeilijän Avena Berners virtuella tillställning Vabinaari.

SLC - Betor
Sockermarknaden behöver flera odlare

Sucros satsar på utökad sockerbetsodling och letar ännu efter nya odlare. Coronaläget minskade sockeråtgången något, men marknaden visar tecken på återhämtning.

Ålandsfåret får nytt avelsregister

Landskapsregeringen ger den registrerade föreningen Ålandsfåret ett bidrag på 5.000 euro för att få igång ett nytt avelsregister.

SLC - Kolmjolk4
Nytt projekt hjälper mjölkproducenter minska koldioxidavtrycket

I framtiden ska Valios mjölkproduktion vara koldioxidneutral. Med anskaffningsbolaget Maitosuomi som samarbetspartner driver nu ProAgria-sällskapen på mejeriets område projektet ”Alla tiders mjölk” som ska hjälpa producenterna att vidta olika åtgärder för att nå det målet.

Insändaren: Luftföroreningarna ett större hot än klimatutsläpp

Finlands utsläpp av växthusgaser utgör drygt en promille, men ändå är klimatet i fokus och vi ska bli klimatneutrala. Varför ska detta vara ett fokusområde inom kommunerna? frågar sig Jan-Ove Nyman
, Karleby.

SLC - Lpx 152056
Holländsk fodertillsats sänker kornas metanutsläpp markant

Metan från kor och andra idisslare släpper ut metan som bidrar till klimatförändringen. Företaget Royal DSM i Nederländerna har utvecklat en fodertillsats som kan reducera utsläppen med en fjärdedel. DSM samarbetar redan med Valio och Fonterra.