SLC - Img 20211017 122713 3
Brysselkontoret 30 år: Hur känns det att vara lobbyist?

Under 2021 firar MTK:s, SLC:s och Pellervos gemensamma Brysselkontor 30 år av intressebevakning för det finländska lantbruket. Här berättar SLC:s verksamhetsledare Jonas Laxåback om arbetet i Bryssel. Han var Husdjursombudsman på Brysselkontoret åren 2009-2010 och 2013-2017.

Ändringar i möjligheterna till medicinsk behandling av djur

EU tar till nya metoder för att bekämpa antimikrobiell resistens, och veterinärrecept och veterinärrecept för foder kommer att gälla i alla EU-medlemsländer. Ändringarna träder i kraft i slutet av januari nästa år, meddelar Jord- och skogsbruksministeriet.

SLC - Beta2
Smeds i Petalax tog hem ÖSP:s sockerbetstävling

I fjol gick segern till familjen Hoijar. I år var det kontraktsodlaren Thomas Smeds och sonen Jonathan i Petalax som tog hem segern i ÖSP:s tävling för den största betan. Sockerbetan vägde 7,54 kilo och vann med bred marginal.

SLC - Jord1
Jakten på den skördebegränsande faktorn

Den med avseende på klimat och jordmån möjliga skörden begränsas ofta av enstaka faktorer. Jordbrukaren strävar till att identifiera och åtgärda de faktorer som i förhållande till grödans behov ligger längst ifrån tillfredsställande nivå. Brister avhjälps i den mån som kostnaden inte överstiger den merintäkt som den förväntade skördeökningen medger.

Lukes Taloustohtori ger nu info om åkerns kolförråd

Naturresursinstitutet Lukes Taloustohtori, webbtjänsten för ekonomisk uppföljning har fått en ny komponent. Den kan nu räkna ut förändringar i mineraljordarnas kolförråd.

SLC - Dsc05782
Stort odlarintresse för vattenförsörjning på Åland

Ett tjugotal jordbrukare och fruktodlare medverkade den 26 oktober i två vattenvandringar som ordnades i trakterna kring Ålands två viktigaste råvattentäkter. – Vi försöker hitta win-win-lösningar både för jordbrukare och Ålands Vatten Ab, förklarar vattenbolagets projektledare Ann Nedergård.

SLC - Lpx 176164
EU samarbetar med USA om sänkta utsläpp av metan

EU samarbetar med USA och en bred front av länder för att gemensamt, globalt initiativ för att sänka metanutsläppen i världen. Initiativet ska läggas fram på det globala klimatmötet i Glasgow COP26 i början av november.

Ledaren: Mot Glasgow med öppna sinnen, men sen då?

Det kommer att finnas både vinnare och förlorare, men någonstans måste förändringen börja, påpekar Staffan Pehrman.

SLC - Gronsaker
Grönsaker

Ledarsticket: Ett slag för inhemska rotfrukter

Ät inhemska rotfrukter också i morgon! uppmanar Staffan Pehrman.

SLC - Dsc 2397
Nöjd kumminodlare tog tre skördar från en sådd

Jordbrukare Staffan Eliasson på Starast i Backgränd i Karis har lyckats knipa en kumminskörd som överskred alla hans förväntningar.

SLC - Askgodsling
Askgödsling ett exempel på nytänkande i torvmarksskogar

Askgödsling kan avsevärt öka tillväxten i dikade torvmarksskogar. I Finland utförs askgödsling på cirka 12.000 hektar varje år, men det finns fem gånger mera areal än så som skulle lämpa sig för metoden, påpekar Finlands skogscentral.