SLC - Falt1
Jordbrukare bidrar till förbättrad vattenkvalitet i Raseborgs å

Raseborgs å slingrar sig genom Snappertunas kulturlandskap förbi slottsruinerna ut till Landbofjärden och Barösunds havsområde. Havsområdets ekologiska status är dålig och dessvärre är det just från jordbruksmark som en hel del näringsämnen läcker ut i Finska viken. Så har det åtminstone varit förut. Projektet Raseborgs å och jordbrukarna i trakten hjälps åt att ändra på det.

SLC - P051694 303488
EU förnekar anklagelser om mörkad strategirapport

Copa-Cogeca har anklagat EU-kommissionen för att försöka mörka en kritisk rapport om den gröna givens konsekvenser för jordbruket genom publicering mitt i sommaren (LF 33/2021). Nu belägger en intern korrespondens att fördröjningen var avsiktlig.

SLC - Lonsamhet
Lönsamhet

Ledaren: Bönderna måste få rätt att besluta om mängd och pris

För de flesta livsmedlen är sambandet mellan bondens pris och den slutliga varans pris i butiken såpass obefintligt att det inte borde vara motiverat att tala om prishöjningar för konsumenten bara för att bönderna behöver ett skäligt pris för sin råvara, påpekar Micke Godtfredsen.

Pepparkaksjubel för hundraåriga ÅCA

Ålands Centralandelslag ÅCA fyllde 100 år i onsdags den 13 oktober och firar jubileet med att på Åland introducera vad vd Joakim Blom kallar ”den kreativa pepparkaksyoghurten som mottagits med stort intresse från butikskedjorna” samt ett jubileumsrostbröd bakat med ett inslag av mejeriets egen ost.

Skogscentralen omorganiserar och samarbetsförhandlar

Finlands skogscentral planerar en organisationsförändring och inleder samarbetsförhandlingar.

Årets honungsskörd mindre än normalt

Honungsskörden i år blev mindre än normalt på grund av den torra och varma sommaren.

Nyländska producentförbund vill effektivera vildsvinsjakten

Det finns en befogad oro för att vildsvinsstammen i östra Nyland igen skall börja öka, påpekar SLC Nyland och MTK-Uusimaa i en gemensam skrivelse till Finlands viltcentral. Producentförbunden vill att vildsvinsjakten ska effektiveras.

SLC - 20211012 144032
Lantbrukssällskapet värvade Strömberg-Schalin som jurist

Nylands svenska lantbrukssällskap NSL har anställt Mikaela Strömberg-Schalin som jurist. Hon kommer att jobba med ärenden som berör lantbruket och men också privaträttsliga frågor.

Handelns långa prissättningsavtal utreds

Nämnden för handelskutym inom livsmedelskedjan ska nu utreda livsmedelskedjans aktörers långa prissättningsavtal och huruvida de följer god handelskutym.

SLC - Kottlage5
Nötköttsproducenterna drabbas också hårt av ökade kostnader

Prissänkningarna har inte varit lika stora för nötköttsproducenterna som inom svinsektorn. Men slutuppfödare inom nöt som är beroende av köpt foder lider också mycket hårt ekonomiskt. Läget kommer att bli utmanande, säger Ola Sandberg, medlem i ÖSP:s köttutskott.

FAO:s matindex steg i september

FAO:s världsomfattande matindex fortsatte att stiga i september. Det vägda prisindexet steg med 1,2 procent jämfört med motsvarande värde i augusti. FAO-indexet har stigit med 32,8 procent sedan september 2020.