Sebastien Beraud 1
Mjölkbonden Sébastien Béraud har ställt sig på barrikaderna mot EU:s jordbrukspolitik. PRIVAT FOTO
Jordbruk EU

”Vi ska inte låta Bryssel
få utrota unionens bönder!”

Nu när en av världens största jordbruksmässor startar i Paris på fredag (24/2) ökar trycket på den franska regeringen. Man kräver ett nej gentemot EU:s hårt ifrågasatta lantbrukspolitik. Bland kritikerna märks mjölkbonden Sébastien Béraud. Hela systemet måste förändras radikalt, annars dödar EU-politikerna oss, säger han till LF.

Bondeprotesterna fortsätter lite varstans. Så också i Frankrike. När en av världens största lantbruksmässor nu öppnar portarna i Paris mellan den 24 februari till 3 mars, förväntas där tusentals franska, spanska, italienska, belgiska och tyska bönder visa sin ilska mot EU:s jordbrukspolitik.

Sébastien Béraud är den franske bonden som säger högt det som allt fler lantbrukare tänker tyst gällande EU:s jordbrukspolitik. Han uppmärksammas allt mer.

– Ilskan växer gällande Frihandelsavtalet med Mercosur och de slopade tullarna för Ukraina. Dessutom låter man importera mjölk från Nya Zeeland som ligger nästan 20.000 kilometer från Europa! utropar Sébastien Béraud till LF.

Han kallar transportsträckan för ett ekologiskt vansinne.

Sympatier för Frexit

I södra Frankrike arbetar han med 250 mjölkkor tillsammans med sonen och en kollega. Gården är 150 hektar stor.

– Vi har ju tillräckligt med producerad mjölk på lokalt håll i Frankrike. Och ni i Finland? Samma sak gäller väl där? undrar han.

Men istället för att knyta näven i fickan, skriker Béraud stopp!

Personligen är han för Frexit, alltså att EU:s största jordbruksland Frankrike går ut ur EU, precis som Storbritannien gjorde med Brexit.

Idén är inte längre enbart politiskt förankrad hos en minoritet på yttersta höger- eller vänsterkanten. Utan förekommer lite mer fritt hos olika partier numera.

Själv säger han sig rösta på ett traditionellt högerparti.

– Vi ska väl inte låta Bryssel få utrota unionens bönder! ryter han och understryker att det vore att hota kontinentens invånare om kris eller krig skulle krypa närmare i framtiden.

Han påminner om att bomberna i Ukraina är hemska med död och förstörelse.

– Samtidigt har kriget lärt alla att man inom EU måste vara i det närmaste självförsörjande. Annars skulle vi dö av svält om krisen kommer hit, säger han.

Frankrike importerar 20 procent av den mat invånarna äter.

Sebastien Beraud 2
– Jag vet att mina idéer både hyllas och stör. Ibland måste man våga ryta till, säger Sébastien Béraud. PRIVAT FOTO

Motstånd mot von der Leyen

Allt flera kända franska journalister och politiker ifrågasätter även EU:s ordförande Ursula von der Leyen. Hon rankades som världens mäktigaste kvinna av Forbes 2022 och 2023.

Luc Ferry var Frankrikes utbildningsminister under högerns tid vid makten. Han sparade inte på orden i tv häromdagen.

– Ursula von der Leyen är den största katastrofen som någonsin skett EU, sa han och tänkte bland annat på jordbrukspolitiken.

I vänstertidningen Marianne har chefredaktören Natacha Polony vid ett flertal tillfällen attackerat von der Leyen.

– Hon står långt från verkligheten, har Polony bland annat skrivit i en ledare nyligen.

Sébastien Béraud håller med.

– Von der Leyen är farlig för alla EU:s invånare, inte minst med tanke på hennes sms-gate, säger han om och tänker på att The New York Times i april 2021 avslöjade att det skett en sms-konversation mellan Ursula von der Leyen och Pfizers vd Albert Bourla gällande upphandlingar av företagets covidvaccin.

Enligt sajten Politico handlar det om ett kontrakt på 1,8 miljarder doser till ett värde av 35 miljarder euro. Allmänheten kräver att sms konversationen ska offentliggöras.

Än så länge har hon vägrat, vilket fått den belgiske lobbyisten Frédéric Baldan att dra henne inför domstol.

Béraud klagar på att EU:s ordförande inte bara undertecknar det ena efter andra frihandelsavtalet, utan även låter Ukraina slippa tullarna. 

– Ukraina har en av jordens bästa åkrar. Men där styr ofta grupper organiserade på ett minst sagt mystiskt vis. Kommer landet med i EU kanske franska och finska jordbrukare kommer att hotas av dem, räds han.

”Ibland måste man våga ryta till”

Sébastien Bérauds uttalande skapar skrämselhicka efter framträdanden i radio, tv, tidningar eller på sociala medier med en publik på flera miljoner fransmän. De vänder upp och ned på etablerade värderingar.

Han säger att när ingen försvarar bönderna, måste man försvara sig själv.

– Jag vet att mina idéer både hyllas och stör. Ibland måste man våga ryta till. Det är för allas bästa.

Sébastien Béraud kommer att finnas på plats under den enorma jordbruksmässan i Paris bland 1.100 utställare från fem kontinenter. Man befarar att det kan komma att gå hett till där.

Men det är samtidigt en svår balansgång, då många producenter säljer sina produkter på plats och därmed tjänar pengar under mässan.

– Fast stöter jag på president Macron ska jag ge honom en kyss på kinden. Inte av kärlek, utan av ironi. Kanske väljarna kan sänka honom och von der Leyen i EU-valet senare i år eftersom de förråder bönderna, säger han.

Redan under tisdagen (20/2) i och med ett möte mellan jordbruksorganisationen FNSEA och president Macron krävdes bland annat mindre mellanhänder i branschen och ökade priser på råvarorna istället. Detta för att få slut på EUs subventioner.

Själv säger Sébastien Béraud att kraften och självsäkerheten kommer från pappa och farfar som brukat jord i generationer.

– Värst är när politiker tillåter sig klanka på våra fina bondetraditioner. Vi ska ju självklart vara stolta över vad vi och våra förfäder lyckats skapa!