9Cdb4Eb 5876 437F B9Cf 3F559Fc70Ec9
EU-rådets presidium vill minska agrarbyråkratin och lyssna på EU:s bönder. Fr.v. agrarkommissionär Janusz Wojciechowski, rådets ordförande David Clarinval och Ungerns agrarminister Zsolt Feldman. FOTO: EU
Jordbruk EU

EU-länderna efterlyser
medicin mot agrarkrisen

EU måste reagera snabbt för att effektivera jordbruket och matförsörjningen. Det fastslår EU-ländernas agrarministrar. Motiveringen är att de senaste protesterna inom jordbruket förutsätter snabba och långsiktiga åtgärder.

Så kan man sammanfatta resultaten från agrarministrarnas möte på måndagen. Ministrarna diskuterade krisen och utmaningarna inom sektorn. EU-rådet har politisk vilja att effektivt svara på böndernas oro.

Rådet underströk att man lyssnar på böndernas klara och tydliga budskap. Prioriteringarna för redan överenskomna förenklingar kommer att minska den administrativa bördan för jordbrukarna och ge den nödvändiga flexibiliteten.

EU-kommissionens förslag till en minskad byråkrati inom jordbruket är ett steg i rätt riktning, framhöll mötets ordförande David Clarinval, som är biträdande premiärminister och ansvarig för jordbruket i Belgien.

Belgien vill minska byråkratin

Clarinval tillade att mer ambitiösa åtgärder i denna riktning är nödvändiga. Clarinval bekräftar att EU-rådet inte har för avsikt att skärpa reglerna för bekämpningsmedel. Framöver borde jobbet koncentreras på att förenkla CAP.

Ett viktigt mål fokuserar på en minskad byråkrati och förenklingar eller slopande av GAEC-standarder. EU-kommissionen uppges ha skickat ett helt paket med förslag till den belgiska ordförandeskapet. Paketet innehåller åtgärder på både kort och medellång sikt.

Jordbrukarnas frustration förorsakas inte sällan av strikta miljöbestämmelser som inte motsvarar verkligheten på gården. Låga producentpriser och ojämlika driftsvillkor mellan EU-produktion och importerad vara påverkar också böndernas situation.

Ministrarna välkomnade kommissionens meddelande om det partiella undantaget från reglerna om mark som ligger i träda, eller standarden för goda jordbruks- och miljöförhållanden (GAEC 8).

På plussidan noterade ministrarna tillbakadragandet av förslaget till förordning om hållbar användning av bekämpningsmedel (SUR) och skyddsåtgärderna i den föreslagna förnyelsen av de autonoma handelsåtgärderna för import från Ukraina.

Rådet diskuterade också de övergripande åtgärder som syftar till att förenkla och minska den administrativa bördan som jordbrukarna står inför. Ministrarna påpekade att EU måste reagera på jordbrukarnas oro.

Bönderna ska tillfrågas

På begäran av medlemsländerna går kommissionen med på att förbättra samarbetet för att fastställa nya sätt att rationalisera kontrollerna. Målet är att minska den administrativa bördan för jordbrukarna.

Rådet välkomnade kommissionens initiativ till en utfrågning av jordbrukare, som kommissionen kommer att lansera i mars. Syftet är att höra jordbrukarnas åsikter för att identifiera de viktigaste källorna till oro.

Resultaten av utfrågningen ska publiceras under hösten 2024, tillsammans med en detaljerad analys. Rådet enades också om att förenkla processen för ändring av de strategiska planerna för den gemensamma jordbrukspolitiken.

Rådet insisterade också på att en översyn av de grundläggande rättsakterna i den gemensamma jordbrukspolitiken är nödvändig. Denna översyn bör inledas så snart som möjligt.