9Ebacfb328Eebf16B851B683312F5E0074F82F8E
Frankrikes president Emmanuel Macron (mitten) förföljdes av bråkmakare på mässa. FOTO: EU
Jordbruk EU

Arga bönder angrep
Frankrikes president

Bondedemonstrationer präglar gatubilden i talrika europeiska länder. De senaste veckorna har stämningarna skärpts påtagligt. Frankrikes president Emmanuel Macron hamnade i ett handgemäng på den internationella jordbruksmässan i Paris.

Det har igen varit en orolig vecka inom den europeiska politiken, särskilt med avseende på jordbruket. I Bryssel har arga bönder protesterat våldsamt, bland annat genom att skjuta raketer och sprida dynga i Europakvarteren.

Dramatiska scener utspelade sig i Bryssel, där bönder blockerade gatorna med uppskattningsvis 900 traktorer. Målet var den byggnad där EU:s jordbruksministrar möttes för att fortsätta diskussionerna om EU-jordbrukets reformer.

Polisen hade på förhand vidtagit noggranna säkerhetsåtgärder, bland annat genom att säkra kvarteret med betonggrisar och taggtrådsstängsel. Bönderna attackerade med pyroteknik, dynga och brinnande bildäck medan poliserna svarade med vattenkanoner.

Stämningen i samhället har skärpts påtagligt. Nervositeten har tilltagit bland EU-politiker och bönder. Tunga politiker har de senaste veckorna utsatts för regelrätta angrepp och hotelser från bönder som befarar nackdelar med de aktuella agrarreformerna.

Angrepp mot Macron

Den internationella jordbruksmässan SIA är ett begrepp i Frankrike och plikt för höga politiker. President Emmanuel Macron var självfallet på plats vid invigningen senaste vecka, som emellertid tog en oväntad vändning.

Macrons ankomst till den sextionde mässan kunde ha artat sig en positiv och gemytlig pratstund med bönder och ett gäng unga jordbrukare. I stället blev det handgemäng och bråk mellan en grupp bönder och säkerhetspersonal innan mässan ens hade öppnat.

Enligt radiosändaren RTL skadades åtta poliser i samband med tumultet medan sex bönder omhändertogs. På grund av incidenten försenades öppningen med en och en halv timme.

Visslingar och rop med uppmaningar till presidenten att avgå följde Macron under hans rundgång. Sådant har aldrig upplevts under utställningens sex årtionden, sade SIA-ordföranden Jean-Luc Poulain till tidningen Le Figaro.

Tyska bönder stoppade politiker

Trakasserier av politiker har också blivit vanligare i grannlandet Tyskland. En grupp på ett par hundra tyska bönder störde senaste veckoslut en politisk sammankomst i Magdeburg, som hade arrangerats av det gröna partiet i den östtyska delstaten Sachsen-Anhalt.

Det gröna partiet hade arrangerat ett möte med medverkan av partiordföranden Ricarda Lang. Bönderna störde påtagligt diskussionerna under mötet med högljudda rop, brinnande bildäck, äggkastning och brummande traktorer. 

Då Lang skulle åka hem från mötet, omringades hennes bil av traktorer och brinnande bildäck. Lang kunde inte lämna platsen. Till slut måste polisen kalla på förstärkning för att få kontroll på läget.

Först efter en knapp timme hade läget lugnat ned sig så långt att Lang kunde lämna platsen. Den tyska jordbruksministern Cem Özdemir (grön) ser allvarligt på det inträffade. Enligt Özdemir måste böndernas organisationer vara på sin vakt mot radikala krafter.

Özdemir påminner om en händelse i januari då partikamraten, den gröna klimatministern Robert Habeck, stoppades av en aggressiv folkmassa då han skulle stiga i land från en färja. Han måste retirera och stanna på färjan tills 30 poliser kom till platsen.