SLC - Var1
Nytt program för att minska ammoniakutsläpp från jordbruket

Jord- och skogsbruksministeriet har tillsammans med sina samarbetspartner utarbetat ett nytt operativt program för att minska ammoniakutsläpp från jordbruket i enlighet med de skärpta internationella kraven.

SLC - Lpx 175090
EU kompenserar inte stigande gödselpriser

Bryssel planerar för närvarande ingen kompensation för EU:s jordbrukare med anledning av de kraftigt stigande priserna på mineralgödsel. Enskilda medlemsländer får däremot införa egna stödåtgärder, som ska godkännas av kommissionen.

SLC - Embla 2021
Känner du någon som utmärker sig inom matsektorn?

Är du expert på mat eller känner du någon som utmärker sig inom matsektorn? Nu är det dags att leta fram Finlands toppskikt för att tävla om nordisk mat! Anmälningstiden för nomineringar till den nordiska mattävlingen Embla Food Awards 2021 pågår under oktober. Nominera en vän, kollega eller förebild för den nordiska maten eller, varför inte, dig själv.

SLC - Rec Okt21 1
Smakligt och värmande i höstkylan

Galakandidater söks på Åland

Den 5 mars 2022 ordnas en ny Landsbygdsgala på Åland och inom oktober söker Ålands landsbygdscentrum kandidater till pristagare i sex olika klasser.

SLC - Pals1
Pälsbranschen skulle dra nytta av ett kluster

Det finns många samverkande verksamheter inom pälsbranschen. Därför skulle sektorn kunna dra nytta av framväxten av ett kluster. Det slår Steven Frostdahl fast i en omfattande undersökning som han gjort för SÖP.

Insändaren: Vart är det finländska jordbruket på väg?

Sista spiken i kistan för lönsamheten är det att produktionsinsatserna blivit rejält dyrare under det senaste halvåret, en kostnadsökning som vi ännu inte sett slutet på, påpekar jordbrukaren Tore Blomqvist från Lovisa.

Tjänstemän skördar spannmål i Australien

Australien ser fram emot en rekordstor spannmålsskörd, men farmerna lider av en kronisk brist på arbetskraft. Regeringen i delstaten New South Wales beviljar nu statliga tjänstemän en vecka semester om de hjälper en farmare med skörden.

SLC - Fridefors 4568
Novia arrangerar en ny driftsledarutbildning

Yrkeshögskolan Novia i Raseborg arrangerar, i aktivt samarbete med näringslivskontakter i branschen och med understöd av utvecklingsprojektet Pro Bioekonomi 2.0, en ny driftsledarutbildning på engelska – ”Farm Management”.

Norden toppar EU med förnybar energi

Användningen av förnybar energi har de senaste året ökat kännbart i EU-länderna, men de nordiska länderna är med avstånd bäst i klassen. Det framgår med önskvärd tydlighet av EU-statistiken.

SLC - P052031 373188
EU:s miljökommissionär försvarar skogsstrategin

EU:s skogsländer uttrycker gemensamt ett massivt motstånd mot EU-kommissionens planer på den nya skogsstrategin. Den ansvariga kommissionären Virginijus Sinkevičius visar ingen större förståelse för uppståndelsen.

Kommentaren: Äganderätten är grunden i vårt rättssystem

Skyddandet av äganderätten måste vara mycket högt prioriterat i vår politiska bevakning. Den har sannolikt aldrig varit så hotad som den är nu, påpekar Niclas Sjöskog, ordförande för SLC:s skogsutskott.