Också en räv har konstaterats ha fågelinfluensa i Janakkala

Livsmedelsverket har utvidgat den smittade zonen som inrättades i Janakkala för att förhindra att fågelinfluensan sprids, eftersom det också i närheten av en annan djurhållningsplats på orten hittades fasaner som dött i sjukdomen. Dessutom har fågelinfluensa konstaterats hos en död räv i Janakkala, meddelar Livsmedelsverket.

Förslag till ändring av skogsskadelagen överlämnades till riksdagen

En proposition med förslag till lag om ändring av lagen om bekämpning av skogsskador har lämnats till riksdagen. Syftet med ändringarna är att minska riskerna för skogsskador. Den uppdaterade lagen ska enligt planen träda i kraft vid ingången av 2022, uppger Jord- och skogsbruksministeriet.

SLC - E58E8D81 4C3C 4F64 Bd52 6Cd829D6913C
Strömmingsmarknaden får det finlandssvenska matkulturpriset

Finlands svenska Marthaförbund har beslutat tilldela Strömmingsmarknaden i Helsingforsdet finlandssvenska matkulturpriset 2021 på 1.000 euro.

SLC - Skord11
Brödsäden håller hög kvalitet

Brödsäden är av hög kvalitet, men skördenivåerna sjönk från året innan. Fodersädens hektolitervikter är låga och mängden små korn är stor. Mängden DON-mykotoxiner är liten hos vetet och havren, uppger Livsmedelsverket.

Ungdomsträffen Oktoberfest hålls 30.10 i östra Nyland

Det är igen dags för den traditionella ungdomsträffen, Oktoberfest, som i år hålls i östra Nyland den 30 oktober. Gemensam busstransport ordnas från västra Nyland.

SLC - 357852C4 Bc57 4954 Aefd 066778Bd3920
Strömmingsmarknaden kommer igen till Helsingfors

Helsingfors Strömmingsmarknad äger rum på Salutorget den 3-9 oktober. Hit kommer 25 fiskare från olika delar av Finland för att sälja strömmingsprodukter.

SLC - Dsc05241
Äppelodlare med päron som hjärtesak

Äppelodlaren Ben-Erik Daniels i Finström Västanträsk är en av tre åländska fruktodlare som i större skala också satsar på päron. För honom har päronodlingen blivit en riktig hjärtesak.

SLC - B34Ac298156B85Ab Org
Finländska forskare odlar kaffe i en bioreaktor

Kaffe går bra att odla hemma i Finland i cellkulturer. Det hävdar åtminstone forskare vid Teknologiska forskningscentralen VTT, som redan har avnjutit sitt första biotekniska kaffe. Laboratoriekaffet lär till och med smaka riktigt gott.

SLC - Img 1232
Försök med rävgödsel och biokol i sockerbetsfält analyseras

I ett sockerbetsfält i Helsingby, Korsholm har pälsfarmaren Markus Sjöholm och sockerbetsodlaren Christian Hoijar etablerat tre försöksrutor under årets odlingssäsong. I slutet av september var Sjöholm på plats för att samla in prover som ska analyseras på universitetsnivå.

SLC - Dmk Produktion Strueckhausen Motiv 4
Globala mejerikoncerner driver på nytt klimatinitiativ

Ett fyrtiotal globala företag inom mejeribranschen har anslutit sig till det internationella initiativet Pathways to Dairy Net Zero. Initiativet syftar till att påskynda branschens nedskärningar av växthusgaser under de kommande 30 åren.

SLC - Sundqvistpriser 1 A Webben
Virkespriserna har kommit ner – men fortfarande på en god nivå

Under coronaviruspandemin tog byggandet fart på allvar. Efterfrågan på sågade varor sköt i höjden och det drev upp både konsument- och råvarupriser. Nu ser det ut som att konsumtionen avtar, men virkespriserna är ännu på en bra nivå.

SLC - Nils Torvalds 20210914 Ep 118665 A Mch 091
Kommentaren: Klimatpaketet och de finska skogarnas roll

Vanligtvis har folk svårt att hålla reda på alla de förkortningar som används inom Brysselbubblan. Men ingen regel utan undantag. När diskussionen berör skogen och kolsänkan, verkar nästan alla veta vad LULUCF står för, konstaterar Nils Torvalds, ledamot av Europaparlamentet (SFP/Renew Europe).