SLC - Potatispris
Tecken på stigande potatispriser

Potatisskörden blir mindre i hela Europa. Potatispriserna uppvisar en stigande trend men de borde stiga ytterligare, säger odlaren Per-Erik Englund i Dagsmark i Österbotten.

SLC - Potischips
Dammet yr efter torra sommaren trots bevattnad chipspotatis

​I måndags började den årliga potatiskampanjen för Orkla när chipsfabriken i Haraldsby i Saltvik på Åland började ta emot potatis till sitt lager.

SLC - Kabelbrott 1
Jordkabeln kanske inte ligger så djupt som du tror

Anders Abrahamsson ser inte med samma lugn som tidigare på förekomsten av jordkablar under hans åkrar. Hans far Greger visste inte att han dragit av en jordkabel i söndags medan han körde alvluckrare på en åker mellan Brokärr och Mattkärr på Kimitoön.

SLC - Skoldag 1
Skoleleverna gillar skogsdagen

Lars Ekman berättar för eleverna om gallringsskog. Närmare 1.000 lågstadieelever från Vanda fick förra veckan bekanta sig närmare med skogen.

Klassisk svinpest påträffades i Japan

Ett fall av klassisk svinpest har påträffats i en japansk svingård. Som en direkt följd stoppades den japanska exporten av griskött.

SLC - Svinpest
FAO och EU varnar för svinpestepidemi

Den afrikanska svinpesten fortsätter att breda ut sig i EU och Asien.

SLC - Ruokasvu
SLC deltar i exportprojektet RuoKasvu

SLC deltar i MTK:s exportprojekt RuoKasvu som ska främja tillväxtmöjligheterna för livsmedelssektorn genom ökad export. Som ansvarig chef för projektet fungerar Johan Åberg, direktör för MTK:s jordbrukslinje.

SLC - Mjolkpris Dmk Engagement 2016
Mjölkpriset i EU fortsatte uppåt i juli

Det genomsnittliga EU-mjölkpriset till bonden fortsatte att stiga i juli månad. Då betalade EU:s ledande mejerier sina leverantörer i medeltal 33,96 cent per kg. Det är 1,25 cent mer än i juni, noterar producentorganisationen LTO Nederland i sin senaste rapport.

Över 10.000 besökare på öppna ekogårdar

Över 10.000 finländare besökte öppna ekogårdar runtom i landet på finska naturens dag, som firades den sista lördagen i augusti. Sammanlagt 42 ekogårdar på olika håll i landet deltog i år i evenemanget.

SLC - Orbiter
Ny teknik hjälper bonden förädla mjölken på gården

Ny teknik hjälper gårdsmejeriet fylla samma kvalitetskrav som stora mejerier. Mjölkbonden Cees van Roessel tror att producenterna i Nederländerna småningom kommer att sluta producera bulkvara

EU och Mercosur oense om mjölk

Samtalen om handelsavtalet mellan EU och Mercosurblocket har låst sig. EU vill exportera mer mjölkprodukter till Mercosur, men stöter på patrull i Sydamerika. EU-öppningen för ökad import av USA-nötkött är också en stor källa till förvåning.

Brasilien tillåter igen besprutning med glyfosat

En brasiliansk appellationsdomstol har upphävt ett tidigare domstolsföreläggande mot användningen av glyfosat i landet. De brasilianska odlarna får igen använda glyfosat såsom tidigare, fastslog domstolen efter intervention av Brasiliens regering.

Senaste
Landsbygdens Folk E-TIDNING
Landsbygdens folk ONLINE tidning