SLC - Ekomaskinsamarbete 1 Webben
Maskinsamarbete underlättar tillvaron för ekojordbrukare

Lappfjärdsborna Simon Berglund och Ida Ström idkar till vardags maskinsamarbete med ett par andra ekologiska jordbrukare i hemtrakten. Det gemensamma ägandet fungerar smidigt i praktiken, även om arrangemangen kan fordra lite arbetsmässig flexibilitet emellanåt.

SLC - Regenerativodling 3 C Webben
”Regenerativ odling minskar behovet av konstgödsel och andra insatser”

I takt med att handelsgödseln ökat explosionsartat i pris måste det konventionella jordbruket tänka om. Ett sätt att minska kostnaderna är att satsa fullt ut på växtföljden, odling av fång- och mellangrödor och därigenom också minska på bearbetningen.

SLC - Eko Hok Elanto Lari Lappalainen
”Ekologiska sektorn i Finland har goda framtidsutsikter”

Sedan början av 2010-talet har det ekologiska inslaget i Finland fördubblats i fråga om antalet producenter, areal och konsumtion. Ekoveteranen Steve Nyholm bedömer sektorns framtidsutsikter som ljusa.

SLC - Pro Luomu Studio Skaala Img 6297
Ekotrendens uppgång har stagnerat under pandemin

Tillväxttrenden för konsumtionen av ekolivsmedel har pågått i flera år. Enligt färsk statistik från Kantar TNS Agri har tillväxten stagnerat under coronapandemin.

Ledaren: Elfte timmen för den stamvårdande jakten på varg

Det som vi nu behöver är en stamvårdande jakt som håller vargstammen på en tolererbar nivå för bosättning och djurhållning, bygger man upp ett samhälle måste man också ta ansvar för det, påpekar Staffan Pehrman.

Ledarsticket: Symbolpolitiskt kött- och mjölkförbud på Helsingfors stads möten

Klimatpolitik? Nej, inte just, inte verklig sådan. Det är nämligen minimalt det, om alls något, som Helsingfors stad minskar på sitt klimatavtryck på det här sättet, kommenterar Staffan Pehrman.

SLC - Klimat
Klimat

SLC - Dsc05954
ÅPF vill ha många förbättringar i nya CAP-strategin för Åland

Ålands producentförbund har många nya förslag och krav på förtydliganden i sitt utlåtande om vilka åtgärder som ska ingå som Ålands regionala åtgärder i Finlands CAP-strategiplan.

SLC - Bisa 1 Webben
Ekoodling med husdjur är en fungerande symbios

Eva-Linn och Rasmus Sahl driver Bisa gård i Vanda. I våras blev också gårdens husdjursproduktion ekologisk, växtodlingen har varit det sedan 1994. Läs mer om ekologisk produktion i fredagens temanummer!

SLC - 44998334 10156060058429001 8056698540887375872 N
Osynliga cyberstängsel håller norska getter på plats

Ett osynligt stängselsystem för getter, får och nötkreatur prövas med framgång i Norge. Cyberstängslet består av en GPS-sändare som håller djuren i sin hage med hjälp av ett halsband. Om geten försöker rymma, stoppas den med ljudsignaler och svaga elstötar.

Skogarnas biodiversitet diskuteras på MTK-SLC:s webbinarium 12.11

MTK:s och SLC:s webbinarieserie Miljösnack fortsätter fredagen den 12 november kl.9-11 med skogarnas biodiversitetsfrågor.

SLC - Optima Motet
ÖSP diskuterade praktikperioder med Optima

ÖSP och Optima träffades den 1 november för att diskuterade hur utbildningen fungerar och vad som kan förbättras i skolan och när studerandena är ute på praktik.