SLC - Lpx 93546
EU lovar att ompröva skyddstullar på gödsel

Priset på gödsel har stigit över smärtgränsen i EU och situationen förvärras sannolikt av antidumpningstullar som infördes för att par år sedan. EU-kommissionen har därför börjat utreda tullarnas roll för prissättningen.

SLC - Norrback Mg 7765
Anders Norrback vald till ordförande för fiskeriförbundet

Riksdagsledamot Anders Norrback (SFP) har valts till ny ordförande för Centralförbundet för Fiskerihushållning vid förbundets representantmöte i Helsingfors i måndags.

SLC - Potuppt9
Exceptionellt låga lagermängder för matpotatis

I mitten av oktober uppgick mängden mat- och livsmedelsindustripotatis i gårdarnas lager till 171 miljoner kilo, varav 141 miljoner kilo var matpotatis. Lagermängden har varit mindre endast en gång tidigare, hösten 2012, uppger Naturresursinstitutet.

SLC - 49753914752 A7Bca27976 O
EU vill skärpa reglerna mot den globala skogsskövlingen

EU-kommissionen vill begränsa den globala skogsskövlingen genom att försvåra importen av produkter som bidrar till förstörelsen av skogar. Bestämmelserna gäller huvudsakligen EU:s import från tredjeländer, men berör också global dumpning av EU-avfall.

EU:s direktstöd och restbeloppet av kompensationsersättningen börjar betalas ut 9.12

Livsmedelsverket börjar betala ut EU:s direktstöd för 2021 på torsdag 9.12.

SLC - Isaaa 10132020112643 Pm
Brasilien öppnar importen för argentinskt GMO-vetemjöl

Brasiliens regering har beviljat det argentinska bioteknikföretaget Bioceres tillstånd att exportera vetemjöl till Brasilien som framställs av gentekniskt förändrat HB4-vete. Vetemjölet är godkänt för mänsklig konsumtion.

SLC - Ida Maria Aalto
Ida-Maria Aalto är årets 4H-medlem 2021

Styrelsen för Finlands svenska 4H har utsett årets 4H-medlemmar. Premieringarna offentliggjordes på Svenska Lantbrukssällskapens förbunds årsmöte torsdagkväll den 18.11.

Klimatåtgärder inom lantbruket tema för Nyländsk Bondedag

På tisdag 23.11 väntas igen efter ett mellanår över hundra nyländska bönder till Nyländsk Bondedag på Saga Congress Center (Fur Center) i Vanda.

SLC - Mikael Soderholm1
Han har fört jordbrukarnas talan i snart fyra decennier

Jordbrukaren Mikael Söderholm i Kimito hoppas att fler unga engagerar sig. Någon måste föra jordbrukarnas talan, annars blir vi överkörda, säger han.

Insändaren: Skyddsbeteckning i landskapsplan utgör inget hot mot egendomsskyddet

Jens Silfvast håller inte med ordföranden för SLC:s skogsutskott Niclas Sjöskogs påpekanden i Landsbygdens Folk om skyddsbeteckningar i landskapsplanen.

SLC - 2 Migratory Locust Locusta Migratoria
Gräshoppa tillåts som livsmedel

EU-kommissionen har godkänt den europeiska vandringsgräshoppan Locusta Migratoria som livsmedel. Gräshoppan får saluföras i nedfryst och torkad form eller som pulver. De nya produkterna kan bidra till uthålligare matvanor, heter det i motiveringarna.

SLC - 42871411 2157674674553175 8235014798354415616 O
Oatly och Beyond Meat förlorar på USA-börsen

Börsboomen för Oatlys havredryck och det köttlösa köttet från Beyond Meat har brutits på USA-börsen. Oatly-aktien föll på med 20 procent efter en överraskande kraftig vinstvarning. Beyond Meat kämpar med förluster.