Ledaren: UPM:s och Pappersförbundets konflikt ser ut att bli lång, seg och mycket ideologisk

Pappersförbundet och Elektrikerförbundet har redan avtal med Stora Enso och Metsä Group. Läget med UPM är ändå annorlunda eftersom företaget uttryckligen vill ha separata avtal för olika affärsområden, noterar Staffan Pehrman.

Ledarsticket: Kvinnor och experter i välfärdsområdenas fullmäktigen

Det kommer generellt att bli en tuff kamp för många små kommuner efter att välfärdsområdena kört igång, oavsett om man som kommun fått in egen representation i fullmäktige eller inte, noterar Staffan Pehrman.

SLC: Orimligt nytt system för djurbidrag

SLC bedömer att det nya systemet för ansökan om djurbidrag för 2022 som kommissionen nu med kort varsel påtvingar de finländska husdjursproducenterna innebär ett klart försämrat rättsskydd och betydande ekonomiska risker för jordbrukarna. SLC uppmanar jordbrukarna att vara särskilt uppmärksamma på detaljerna och snabbt anmäla deltagande till det nya stödsystemet när stödansökan kommer i gång 10.2.

Ändringar i EU:s produktionskopplade djurbidrag 2022

På grund av EU:s nya anvisningar är jord- och skogsbruksministeriet tvunget att göra vissa ändringar i de produktionskopplade djurbidragen i år. Dessa ändringar inverkar på bidragsansökan och bidragsgrunderna. Ansökan om nationella djurbaserade stöd och programbaserade ersättningar för djur som medfinansieras av EU fortsätter som förut, och detta påverkar inte grunderna för att fastställa dem.

SLC Nylands utskott och representanter 2022

SLC Nylands representanter i centralorganisationen SLC publiceras senare.

Danskt griskött erövrar Sydkorea

De tyska grisproducenterna förlorade på grund av svinpesten den lukrativa exportmarknaden Sydkorea. Bortfallet har med framgång övertagits av Danmark, som under fjolåret ökade sin export till Sydkorea med 175 procent.

SLC - 36722670 10155573712410983 2127408313728499712 N
Britterna ska bli global ledare inom gentekniken

Storbritannien ska bli världsbäst på genredigering. Det hävdar åtminstone den brittiska regeringen, som tack vare utträdet från EU är fria att satsa på forskning kring den gröna gentekniken utan byråkratisk barlast.

Spännande försök är redan i full gång

Flera försök brittiska försök med genredigering är redan i startgroparna. På John Innes Center i Norwich utvecklas grödor med förstärkt motståndskraft mot klimatförändringar och sjukdomar.

Ukrainakrisen driver upp vetepriset

Vetepriset steg på måndagen som en följd av de växande spänningarna i konflikten mellan Ryssland och Ukraina. Oron bland marknadens aktörer för eventuella störningar i leveranserna från Svartahavsländerna har satt sina spår.

Bönder invalda i välfärdsområdesvalet

Flera bönder och SLC-medlemmar blev invalda i Finlands första välfärdsområdesval.

SLC - 20220125 112412 1
Molpe Frys avslutar sin produktion i slutet av januari

Produktionen vid det anrika foderköket Molpe Frys upphör den 28 januari. På grund av en aktuell produktionsnivå som inte är ekonomiskt lönsam lägger det 58-åriga landsbygdsföretaget nu ner sin verksamhet.

Torvalds omvald som koordinator i parlamentets miljöutskott

Nils Torvalds (SFP/Renew) har blivit omvald som koordinator för sin politiska grupp i Europaparlamentets miljöutskott.