Marknad

Marknadsöversikt:
Rotpriserna för industrivirke
fortsatte att stiga i mars

Rotpriserna för industrivirke fortsatte att stiga i mars, uppger Naturresursinstitutet i en översikt över virkeshandeln i privatskogarna.

Genomsnittspriserna för timmer steg med några procent (förändringar +1-3 %) och massavedspriserna med mycket mer (+4-6 %) från februari, varierande beroende på trädslag.

Den sålda virkesvolymen under det första kvartalet var ändå klart lägre än föregående år (-8%), men över genomsnittet för de senaste fem åren (+3%).

I mars köptes en fjärdedel mindre industrivirke från privatskogar än året innan. Detta var fyra procent lägre än genomsnittet för de senaste fem åren.

Under januari-mars var handelsvolymen åtta procent lägre än ett år tidigare. De genomsnittliga inköpsvolymerna för de senaste fem åren överträffades med tre procent, med en ökning av timmerhandeln med sex procent och en minskning av massavedhandeln med en procent.

Virkespriserna

I mars steg de verkliga priserna på barrtimmer med nästan tre procent vid rotförsäljning från februari. Det genomsnittliga priset på grantimmer var 75,1 euro per kubikmeter och det genomsnittliga priset på talltimmer 72,1 euro. Priserna var något under de genomsnittliga reala priserna för hela förra året.

Det genomsnittliga priset på björktimmer var 62,0 euro. Det var en procent högre än månaden innan.

Vid rotförsäljning av massaved var det genomsnittliga priset 30,1 euro för gran, 28,4 euro för björk och 28,1 euro för tall. Priserna steg med 4-6 procent från februari och hamnade 8-11 procent över förra årets genomsnittspriser.

Vid leveransförsäljning steg priset på massaved med 3-5 procent jämfört med februari. Det genomsnittliga priset för gran översteg 49 euro, medan priserna för andra träslag bara var något lägre.

Genomsnittliga priser på industrivirke i mars 2024

Rotförsäljning€/kbm
Talltimmer72,09
Grantimmer75,13
Björktimmer62,00
Tallmassaved28,12
Granmassaved30,07
Björkmassaved28,37
Leveransförsäljning€/kbm
Tallmassaved47,65
Granmassaved49,28
Björkmassaved48,63