Tomas Långgård ifrågasätter i sin insändare implementeringen av de nya samnordiska näringsrekommendationerna i de nationella kostråden.
- Alla nyheter
- Jordbruk
- Skogsbruk
- EU
- Globalt
- SLC
- Opinion
- Maskin & teknik
- Landsbygdsnäringar
- Marknad
- Livet på landet
- Veckans Tok
- Tema
- Yle
Finland tar över det roterande ordförandeskapet från Sverige 2025. För att samarbetet verkligen ska ge avkastning så måste det ständigt finnas konkreta och mätbara målsättningar för det. Livsmedelsexporten kunde utgöra ett lämpligt och kritiskt område för samarbetet. Det är också ett område som i flera hänseenden är kritiskt att förbättra just nu, påpekar Staffan Pehrman.
Torkan och långa torrperioder har omfattande negativ inverkan på växtodlingen. Det handlar i slutändan om betydande ekonomiska förluster. Vi behöver därför redskap och kunskap för att hantera torkan konstaterar Staffan Pehrman.
Det belgiska EU-ordförandeskapet har försökt nå en kompromiss om den gröna gentekniken nu i vår, hittills ändå utan framgång. En rad kritiska medlemsländer vägrar att gå med på en kompromiss. Om en kompromiss inte nås riskerar EU att så att säga stå kvar på stranden när resten av världen vidareutvecklar växtförädlingen med genredigeringens hjälp, konstaterar Staffan Pehrman.
Hela livsmedelskedjan förtjänar en livsmedelsmarknadsombudsman som tar de olika aktörernas problem på allvar och gör någonting åt dem, påpekar Staffan Pehrman.
Det är ändå inte säkert, men som ett minimum kan vi väl ändå se valresultatet som ett momentum för våra branscher och Europas bönder. Ett momentum för att samarbeta över landsgränserna för att öka lönsamheten, öka förståelsen i Bryssel för de olika omständigheterna i respektive medlemsland samt att minska byråkratin och den administrativa bördan för bönderna, påpekar Staffan Pehrman.
Det är otroligt intressant att se hur olika aktörer skissar upp att den gröna omställningen ska genomföras i praktiken och inte minst hur den ska finansieras, konstaterar Staffan Pehrman.
Finland bör aktivare påverka EU:s politik inifrån. Vi måste ha en jordbruksexpert på plats som erbjuder lösningar och ser till att finländska lösningar blir hela EU:s lösningar, skriver åtta jordbrukare i en gemensam insändare.
Precis all EU-relaterad lagstiftning är de facto inte negativ, inte ens på ett praktiskt och konkret plan. I den här valrörelsen har man många gånger upprepat mantrat att EU ska vara stort i stora frågor och smått i små frågor. Ibland känns det till och med som att EU är bättre på små och vardagliga saker än på överstora och teoretiska helheter, påpekar Staffan Pehrman.
Bland annat öl, cider och vin med en alkoholhalt på 8 procent ska nu få säljas i matbutiker jämfört med den nuvarande gränsen på 5,5 procent. Däremot blir det inte tillåtet att sälja destillerade drycker, som long drink, konstaterar Staffan Pehrman.
EU-valdebatten som ordnades i Borgå av östbanebolaget är ett bevis på att det drivs en aggressiv lobbning av de få som kan ha nytta av en ny spårdragning. Nu behövs det mod av både politiker och alla östnylänningar att kritiskt förhålla sig till hur framtiden skall se ut i vårt landskap påpekar Robert Jordas.
Med tanke på den omställning som behövs inom skogsindustrin är det förvånande att skogsbolagen inte satsar mera på innovation, forskning och utveckling, konstaterar Staffan Pehrman.Hur skulle vi klara oss utan vår skog?