SLC - Lantmannen Bjorkman Webben
Sibbobo sticker fram hakan i åländska lantbrukshandeln

Sibbobon Magnus Björkman som flyttade till Åland redan 1985 är sedan tio år en stark uppstickare inom den åländska lantbrukshandeln. Hans enmansföretag Lantmännen Agro Åland i Saltvik drivs som enskild firma och har enligt Björkmans beräkningar ungefär 20-25 procent av den åländska handeln med lantbruksmaskiner och förnödenheter.

SLC - Tankkausasema Vuorenmaa 4710
Valios mjölkbil tankar biogas gjord på kogödsel

Finlands första mjölkbil som går på biogas från kogödsel har tagits i bruk i Haapavesi, meddelar Valio. Mjölkbilen har tankats med biogas från Vuorenmaa mjölkgård.

SLC - Btagro1
BT Agro möter framtiden som internationell aktör

Mycket har hänt i BT Agros värld under de senaste 15 månaderna. Först köpte Lyckegård Group upp Kvick Finn-varumärket och från oktober 2020 är BT Agro dessutom ett dotterbolag i den svenskägda koncernen.

KoneAgria 2021 blir större än 2019

KoneAgria-mässan som ordnas i 14-16 oktober 2021 i Tammerfors har redan nu flera anmälda deltagare än mässan 2019, meddelar organisatörerna.

Ny handbok om risker med åkbara mindre arbetsmaskiner utan skyddshytt

Arbetarskyddscentralen har gett ut en ny handbok om arbetarskyddsrisker vid användning av åkbara mindre arbetsmaskiner.

SLC - Borgeby1
Vacklande utställare på Borgeby Fältdagar

Lantmännen Maskin ska inte vara med på Borgeby Fältdagar i år och därmed tappar mässan en stor utställare. Men intresset är ändå stort för mässan och projektledaren Anna Larsen har berättat att flera helt nya utställare har hört av sig inför sommarens event.

Dansk teknik kan halvera jordbrukets CO2-utsläpp

En dansk teknik med namnet SkyClean har potential att väsentligt sänka jordbrukets utsläpp av koldioxid i atmosfären. Processen uppges vara billigare än andra klimatteknologier med motsvarande potential.

Lyckegård tar över System Cameleon

Svenska Lyckegård Group, som i fjol höstas förvärvade inhemska BT-Agro, har köpt svenska Gothia Redskap som tillverkar System Cameleon.

SLC - 200908 Cropzone 142 Scaled
Elektrisk ogräsbekämpning prövas som alternativ till kemi

EU:s gröna giv och det förestående förbudet mot glyfosat aktualiserar behovet av ny teknik för bekämpning av ogräs. Ett företag i Australien har utvecklat ett elektriskt system för ogräsbekämpning som nu ska introduceras i Europa.

SLC - Skordetavl3
Segrade i odlingstävling och slår ett slag för underbevattning

När Käytännön Maamies för en månad sedan presenterade resultatet för sin odlingstävling stod Matias Rönnqvist som segrare. Hemligheten bakom hans fina resultat på över 8 ton vete per hektar är underbevattning. Nu har han investerat i en solcellsdriven bevattningspump.

SLC - Skordetavl9
Agrolink satsar på solcellsdrivna bevattningspumpar

I somras när Matias Rönnqvist vann odlingstävlingen testade han en bevattningspump som drivs med solkraft. Erfarenheterna av pumpen, som Agrolink nu kommer att börja importera, är mycket goda.

SLC - Lpx 176841
Drönaroperatörer ska registrera sig i nytt drönarregister

Från och med slutet av januari ska så gott som alla som flyger drönare vara registrerade i registret för drönaroperatörer, meddelar Transport- och kommunikationsverket Traficom. Hittills har endast professionella drönaroperatörer behövt meddela Traficom om sin verksamhet, men EU:s drönarlag ska nu förenhetliga författningen om drönare i hela EU.

Senaste
Landsbygdens Folk E-TIDNING
Landsbygdens folk ONLINE tidning