SLC - Telescopic 5
Vätgasdrift är framtiden enligt JCB

Med allt mer förnyelsebar energi från exempelvis vind- och solkraft blir det många gånger överskott av elektricitet, energi som går till spillo. Då är vätgasproduktion ett vettigt alternativ trots stora energiförluster. Vätgas kan sen utan att släppa ut koldioxid driva förbränningsmotorer, såväl mobila som stationära.

SLC - Img 6816
Reservdelar över natten

JCB:s nya centrallager i Storbritannien heter World Parts Center och togs i bruk år 2020. Det ligger en bit från Manchester och är i stort sett helautomatiskt. Trots det arbetar 150 anställda i anläggningen.

SLC - Afc9B97A8Ecce7Cd Org
Väderstad utökar produktportföljen med radhackor från Thyregod

Väderstad köper delar av det danska företaget Thyregod A/S. Detta innebär att hela det danska företagets sortiment av radhackor läggs till i Väderstads produktportfölj.

SLC - Sarka4 Jan23 Ct
Första Sarka-mässan på två år bjöd på en del nyheter

De två senaste åren har Sarka-mässan i Seinäjoki inhiberats på grund av coronaviruset. Men nu blev den äntligen av och lockade tusentals besökare förra helgen. Bland nyheterna fanns en foderputtare och en automatisk ströspridare.

SLC - Norcar Image A7750 Version 1
Hankkija inleder försäljning av Norcar minilastare

Hankkija och det finska familjeföretaget Norcar Oy har tecknat ett samarbetsavtal, enligt vilket Hankkija börjar sälja Norcar minilastare i Finland från och med den första mars.

SLC - Cnh Industrial New Holland T4 Electric Power
New Holland lanserar autonom elektrisk traktor

Traktortillverkaren New Holland har presenterat sin första helelektriska traktor. Den lätta maskinen med beteckningen T4 drivs av en elmotor med 120 hk effekt. Energin i batteriet ska enligt tillverkaren räcka för en arbetsdag. Vid behov kan traktorn arbeta helt autonomt.

SLC - Agromek4
Lely Sphere minskar utsläppen av ammoniak

Många innovationer för att minska utsläppen från jordbruket var starkt framme på Agromekmässan i Danmark. En lösning som Lely håller på att utveckla är Lely Sphere som ska minska utsläppen av ammoniak. När den produkten kommer till Finland kan dock ta ännu några år.

SLC - Agromek15
Nytt system kopplar ifrån traktor och balmaskin vid brand

I Europa brann många balmaskiner och traktorer i somras när det var varmt och torrt. På Agromek presenterades en ny lösning som med ett knapptryck i hytten kopplar ifrån maskinerna vid hotande brand.

SLC - Matare1
Ny apparat analyserar effektivt spannmålen

En av innovationerna på Agromek i Danmark är en ny metod för att digitalt göra olika analyser av spannmål. GrainSense baseras på infraröd spektroskopi och tekniken är utvecklad i Finland.

SLC - Agromek8
Agromek i Danmark siktar på 40.000 besökare

För första gången på fyra år ordnades Agromek i Herning i Danmark. Enligt arrangören Nordens för tillfället största jordbruksmässa. Över femhundra utställare var på plats och en av dem Boris Lindgård som representerar Lyckegård. Vi har deltagit i flera jordbruksmässor i år och det märks tydligt att det börjar komma igång igen efter pandemin. Det här är en viktig mässa för oss, säger han.

SLC - Eima1
Maskinmässan Eima i Italien slog besökarrekord

Lantbruksmaskinmässan Eima som arrangerades i italienska Bologna slog nytt rekord med drygt 327.000 besökare, varav 57.000 från utlandet.

SLC - Soilmonitor2
Minisensorer i åkern varnar för övergödning

Forskare vid universitetet i Kiel utvecklar utvecklar som bäst ett mätinstrument som dygnet runt registrerar relevanta näringsämnen i åkern. Resultaten levereras till bonden i realtid.