Jordbruk Marknad

Nya Maitosuomi
inleder verksamheten

Det nya andelslaget Osuuskunta Maitosuomi inleder sin verksamhet i dag söndag 1 september, då andelslagen Osuuskunta ItäMaito och Maitosuomi fusioneras.
Maitosuomi som ingår i Valiogruppen ägs av cirka 2.400 mjölkgårdar inom ett område som sträcker sig från svenska Österbotten till norra Karelen och från de norra delarna av Birkaland till övre Kajanaland.

Maitosuomis medlemsgårdar producerade under fjolåret en mjölkmängd på cirka 888 miljoner liter, vilket är ungefär hälften av all mjölk som produceras inom Valiogruppen. Gårdarnas genomsnittliga mjölkproduktion var 311.000 liter.

Det är 35 mjölkbilar som sköter om insamlingen av mjölken.

De finländska mjölkgårdarna äger Valio via regionala andelslag, och Valio betalar all avkastning från sin verksamhet åt gårdarna via andelslagen.

Osuuskunta Maitosuomi äger 42,7 procent av Valios aktier.

Osuuskunta Maitosuomis styrelse består av mjölkbönder. Som styrelseordförande fungerar Mikko Heikkinen från Lapinlax och som viceordförande Hannu Hokkanen från Kangasniemi.

Den högsta beslutsmakten i andelslaget utövas av medlemmarna då de deltar i andelslagets fullmäktigeval.

Det nya andelslagets första fullmäktigeval förrättas i november.

I enlighet med andelslagsprincipen och Valios ägarstrategi har alla medlemmar också i det nya andelslaget en röst i fullmäktigevalet.

Åt mjölkgårdarna betalas ett pris för mjölken enligt dess sammansättning och produktionssätt, som inte är beroende av gårdens storlek eller geografiska placering. 

Föregångare i finsk mjölkproduktion

Osuuskunta Maitosuomis hemort är Lapinlax och verkställande direktör är Ilpo Lukkarinen

Andelslagets affärsfunktioner består av placeringsverksamhet, där ägandet av Valio ingår, mjölkavräkning och ekonomiförvaltning, ägartjänster för mjölkgårdarna, Valmabutiken, mjölkkyltankservice och mjölkinsamling.

Andelslagets officiella språk är finska och svenska. 

– Vårt mål är att vara vägvisare och föregångare för Finlands mjölkproduktion. Maitosuomi skapar förutsättningar för sina ägare att nå framgång som en del av den Valioanknutna mjölkkedjan. Vi producerar finländsk, trygg mat på ett etiskt och hållbart sätt, säger styrelseordförande Mikko Heikkinen i ett pressmeddelande om andelslaget.

I samma pressmeddelande säger verkställande direktören Ilpo Lukkarinen att det nya andelslagets framtidsinriktning, mål och konkreta åtgärder har utarbetats tillsammans med ägarförvaltningen och personalen under början av året.

– Ett av nya Maitosuomis mest centrala mål är ett producentpris som är så högt som möjligt. Vi kommer att kostnadseffektivt erbjuda mjölkgårdsföretagen sådana tjänster som hjälper dem att utveckla gården, och som de önskar sig av andelslaget, konstaterar VD Ilpo Lukkarinen.

Valios största ägare

Osuuskunta Maitosuomi är Valios största ägare. Andelslaget innehar 42,7 procent av Valios aktier och levererar omkring hälften av den mjölk Valio tar emot. Av de 23 mjölkproducentmedlemmarna i Valios förvaltningsråd kommer 10 från Osuuskunta Maitosuomi. Förvaltningsrådets ordförande är Maitosuomis styrelsemedlem, mjölkproducenten Esa Kotala från Lappo. I Valios styrelse på fyra personer ingår Maitosuomimedlemmen, mjölkproducenten Jarno Kämäräinen från Kiuruvesi.