Dsc 8387
För Tommy Karlsryd blir det är svart år när det gäller äppelodlingen.
Jordbruk EU Marknad

Dålig äppelskörd i Sverige i år

Äppelskörden har minskat kraftigt i Sverige i år. På Strömmared söder om Borås har de ingen skörd alls i år.

Att årets skörd inte skulle bli lika stor som förra årets rekord visste alla redan i våras. Men att den skulle bli så katastrofartad som den nu blivit på många ställen i Sverige kunde ingen förutse.

Svåra frostnätter i maj, efter en ovanligt varm april som satte träden i blomning tidigt, gjorde att blommorna frös helt på många ställen i Sveriges inland. På kusterna har de flesta klarat sig lite bättre, men frosten har slagit till väldigt lokalt.

– Vi har i princip inga äpplen kvar. Vi hade sex minusgrader på natten i maj, och det gick inte att rädda något, konstaterar Tommy Karlsryd som driver ekologisk fruktodling på Strömmareds gård tillsammans med makan Helena.

– Nu hoppas vi kunna göra must på andras äpplen åtminstone. Vi har till exempel en överenskommelse med en lokal handlare, som ger oss osålda äpplen med defekter, som de annars skulle slänga, berättar han.

Dsc 8397
Inte ett enda äpple, och det är likadant på nästan hela odlingen.

Svårt för många

Även om makarna Karlsryd råkat extremt illa ut är situationen svår på många håll i Sverige. I Värmland har många förlorat stora delar av sin skörd, men även i äppelodlingens centrum Skåne har det varit svårt för många.

– Vi ser en genomsnittlig minskning på en tredjedel jämfört med ett normalt år, men det varierar mycket. I nordöstra Skåne är produktionen mindre än hälften, medan andra fått normala skördar. Många små musterier hör av sig till oss för att köpa äpplen, eftersom deras normala leverantörer inte har några, så vi förstår att situationen generellt är dålig, förklarar Henrik Stridh, som är VD för Äppelriket, en ekonomisk förening som säljer äpplen för ett 90-tal medlemmar.

De odlare som förlorat sin skörd kan inte vänta sig någon ekonomisk hjälp.

– Nej, det finns inga bidrag att söka. Vi får helt enkelt skjuta upp planerade investeringar, som det kyllager vi tänkt bygga i år, konstaterar Tommy Karlsryd.