Jordbruk Marknad

Avena tar emot havre i Dalsbruk

Avena Nordic Grain Oy har börjat ta emot, lagra och exportera havre i Dalsbruk, meddelar företaget i ett pressutskick. Avena agerar i hamnen i samarbete med Dalsbruks Fabrik Ab och hamnoperatören Seaport Logistics SL Oy.

Inköp av havre till lagret i Dalsbruk effektiverar ytterligare exporten av havre från sydvästra Finland, eftersom den möjliggör direkta leveranser till hamnen och minskar på behovet av mellanlagring. Mottagningen av havre inleddes vecka 34.

Dalsbruks hamn är utmärkt belägen med tanke på export av spannmål och ligger logistiskt sett bra till för jordbrukare i Sydvästra Finland. Via den kan man effektivt skeppa ut spannmål från Sydvästra Finland, västra Nyland och Tavastland. Cirka 300.000 ton havre exporteras årligen, och totalproduktionen uppgår till ca en miljon ton under ett normalt år. Havre levereras huvudsakligen till den europeiska marknaden.

– Vi börjar med att köpa in havre till Dalsbruk, och i framtiden kan också andra spannmålsslag bli aktuella, säger Pekka Hyssy, inköpschef på Avena.

Priser och annan information om anläggningen i Dalsbruk finns på företagets nätsida.