Jordbruksekonomerna Heini Lehtosalo och Suvi Rinta-Kiikka vid Pellervo ekonomiska forskningsinstitut PTT har analyserat hur coronakrisen påverkar prisutvecklingen för kött.
- Alla nyheter
- Jordbruk
- Skogsbruk
- EU
- Globalt
- SLC
- Opinion
- Maskin & teknik
- Landsbygdsnäringar
- Marknad
- Livet på landet
- Veckans Tok
- Tema
- Yle
Europas blomsterodlare har traditionellt klarat sig utmärkt utan statliga stöd men coronakrisen har närapå raserat hela branschen. Därför vore det skäl för EU att överlägga stödåtgärder för blomstersektorn, anser bondeorganisationen Copa-Cogeca.
Tysklands och Frankrikes jordbruksministrar efterlyser EU-åtgärder för stabilisering av jordbruksmarknaderna i coronavirusets spår. De kräver dessutom effektivare insatser för att avveckla byråkratin i det rådande läget.
I USA har efterfrågan på mjölkprodukter för storkonsumenter rasat. I viktiga mjölkproducerande delstater som Wisconsin, Pennsylvania och Texas måste producenterna hälla ut sin mjölk. En handlingsplan ska stabilisera marknaden.

Coronakrisen har medfört akuta problem för mjölkgårdarna i stora delar av världen. Stängda restauranger och kantiner köper ingen mjölk längre och mejerierna blir sittande med ett överskott. I Storbritannien måste producenterna redan hälla ut sin mjölk.
EU måste brådskande införa tunga åtgärder för att stabilisera marknaderna för bland annat mjölk, nötkött och fårkött. Det kräver bondeorganisationen Copa-Cogeca i ett brev till kommissionen.

Mitt i coronakrisen levererar EU-kommissionen en god nyhet. Fjolåret blev ett rekordår för EU:s export av livsmedel, som värdemässigt steg med tio procent under året. Handelsöverskottet ökade med totalt 10,9 miljarder euro.

Världshandeln backar dramatiskt. Den internationella världshandelsorganisationen WTO befarar ett akut ras för den globala handeln som en följd av coronakrisen. Trots detta hoppas WTO på en stark uppgång nästa år.

För tio år sedan investerade Peter Hummelstedt i trivselburar för hönsen. Men efter ett misstänkt utbrott av salmonella – och att sonen Jonathan kom med i bilden – valde de nyligen att investera i äggproduktion med frigående höns. Vi tror på framtiden, säger de.
I december gav Nämnden för handelssed i livsmedelskedjan, branschens självreglerande organ, en rekommendation om skydd för den svaga avtalsparten. På ett mer detaljerat plan önskar nämnden att man redan innan den nationella implementeringen av EU:s UTP-direktiv (Unfair Trading Practices), följer det som stipuleras om att handeln inte kan dra tillbaka en förhandsbeställning på färska jordbruksprodukter om det är färre än 30 dagar till leveranstidpunkten.
Coronakrisen kan tillfälligt höja matpriserna men matförsörjningen i Finland är inte hotad, enligt Pellervo ekonomiska forskningsinstitut PTT:s prognos.