Fge Containers
Det blir fördröjningar i spannmålsleveranserna på grund av coronapandemin, men inom projektet Farmers Grain Export fortsätter man leta efter nya marknader. FOTO: Markus Distelrath
Jordbruk SLC Marknad

Farmers Grain Export
fick fortsatt finansiering

Det SLC-ledda exportprojektet Farmers Grain Export har fått tilläggsfinansiering av Livsmedelsverket fram till slutet av 2021. Trots att coronapandemin gör exportläget ostadigt fortsätter man inom projektet bland annat med att utreda nya marknadsmöjligheter.

Exportprojektet Farmers Grain Export, FGE, fick i april fortsatt finansiering av Livsmedelsverket, berättar FGE:s exportchef Jukka Peltola. Trots att finansieringen endast uppgick till hälften av den summa man ansökt om kan projektet FGE 2.0 fortgå till slutet av 2021.

– Vi är förstås glada över att projektet fortsätter, trots att vissa delar av den planerade verksamheten måste skalas bort, säger Peltola.

Inom FGE har man under de två senaste projektåren lyckats etablera marknadskanaler och bidragit till export av i synnerhet ekologisk och glutenfri havre inom Europa.

– Vårt mål är att fortsätta den verksamheten och samtidigt leta efter nya mervärdesmarknader främst för havre. Vi vill i synnerhet utnyttja digitala verktyg i exporten, som till exempel Spannmålstorget.

Efterfråga på havre

Digitaliseringen för med sig enkel spårbarhet av råvaran, vilket även i fortsättningen kommer att vara ett viktigt försäljningsargument. Även om odlingsarealerna för havre ökar i Europa konkurrerar de inte med finländsk specialhavre.

– Efterfrågan finns i synnerhet på livsmedelshavre, och med havreexport kan man uppnå verklig lönsamhet med långsiktigt arbete. Lönsamheten för odlarna måste vara utgångspunkten för all verksamhet. Det räcker inte med ett fartygslass nu och då, utan det behövs kontinuerligt arbete för att hålla igång kontakterna utomlands.

För tillfället är det jobbet svårare än normalt.

– Coronasituationen märks på många sätt på marknaden. Visst får vi fortfarande förfrågningar om spannmålspartier, och vi har fört ut specialpartier med ekohavre och renhavre. Däremot hittar de här dyrare råvarorna inte fram till bagerier och butiker i krissituationer. Köpkraften är sämre än vanligt, och då är det konventionella produkter som dominerar.

När coronaläget normaliseras tror Peltola att marknaden följer efter.

– Det blir fördröjningar i leveranserna, men det gör ingenting. Vi har gjort upp kontrakt med utländska uppköpare för en längre tid, och de försvinner ingenstans.

Fge Havre
Export med finländsk livsmedelshavre lönar sig, visar projektet Farmers Grain Export. I synnerhet ekologisk och glutenfri havre drar. ARKIVFOTO

Odling av proteingrödor borde vara lönsamt

Coronaläget har också ökat efterfrågan på proteingrödor, eftersom sojamarknaden inte drar.

– Det skulle finnas soja på marknaden, men den rör sig ingenstans. Vi har fått förfrågningar om bondböna, men tyvärr finns det inget att sälja.

Peltola hoppas på att den finländska självförsörjningsgraden för proteinväxter skulle öka.

– Det skulle också öppna nya exportmöjligheter, men framför allt är det viktigt vid undantagstillstånd.

Precis som i exportverksamheten måste priserna vara lönsamma.

– Den enda logiska lösningen skulle vara att odlarna fick ett så bra pris för skörden att det lockar till odling trots osäkra skördar. Det borde vara en självklarhet. Nu ser det ut att bli en liten prishöjning i synnerhet på inhemsk rybs, vilket är en positiv signal.

Inom FGE har man lyckats etablera stabila kontakter som man nu fortsätter arbeta med. I dagens läge sker exporten bland annat genom det odlarägda företaget Farm-XPort. Målet är att få igång samarbete och nya exportinitiativ från de olika odlarägda företagen för att söka nya marknadsmöjligheter på exportmarknaden. I nätverket ingår bland annat andelslaget A-spannmål.

– När man kontaktar utländska inköpare vill de först och främst veta vad man säljer, av vilken kvalitet och till vilket pris. Då räcker det inte att presentera sig som ett projekt, utan det behövs ett företag.

FGE 2.0 kommer framför allt att fungera som en exportagent för odlardrivna aktörer. Senare under våren hålls ett webinarium för både nya och gamla aktörer och samarbetspartners.