Ustade1
Far och son Anders och Marcus Wickholm på Teira gårdspackeri har bråda dagar. Anders Wickholm kör ut mellan en och tre utsädesleveranser varje dag.
Jordbruk Marknad

God efterfråga på
ärter och bondböna

För närvarande är det bråda dagar på Teira Gårdspackeri i Svartå, Raseborg. Far och son Wickholm sorterar, packar och kör ut mellan en och tre laster i veckan, främst inom Nyland.

– Utsädesförsäljningen i år har varit ganska normal och försäljningen hittills har rört sig kring 750.000 kilo, berättar Marcus Wickholm.

På frågan ifall Coronakrisen på något sätt påverkat försäljningen svarar Wickholm nekande, förutom att uppskattningen för inhemskt jordbruk verkar öka. Jobbet på Teira pågår som vanligt, men man vidtar förstås försiktighetsåtgärder som till exempel att hålla behövligt avstånd.

– Inte heller den stängda Nylandsgränsen påverkade vår verksamhet trots att gränsen endast är 10 kilometer härifrån. Jag körde över gränsen helt utan problem; någon enstaka gång visade jag upp körkortet, säger Anders Wickholm.

Vissa sorter redan slut

Vissa sorter såsom bondböna och ärter är redan slut, och detsamma gäller havre.

– I år har vi bland annat sålt ärter till Österbotten, havre till Estland och bondböna till Norge, där man var tidigt ute med sin beställning, berättar Wickholm.

Största delen av utsädet säljs ändå till odlare i Nyland och närområdena.

– För närvarande har vi litet vete och korn kvar i lagret samt vallblandningar av timotej och ängsvingel.

I medeltal beställer gårdarna enligt Marcus Wickholm cirka fem säckar utsäde per gård, oftast nya sorter.

Bland vetesorterna är Sibelius mycket populär. Det är en rätt ny sort som enligt Wickholm går bra åt. Bland kornsorterna är den populäraste och mest odlade sorten i Finland RGT Planet, en fransk sort som Tilasiemen, där Teira är delägare, har rättigheterna till i Finland.

På Teira produceras inte ekologiskt utsäde, men man säljer en del rent, det vill säga obetat, utsäde till ekogårdar. I övrigt säljs en stor del av spannmålsutsädet som färdigt betat.

Utsade2
24 stycken 600 kilos utsädessäckar ryms i ett lastbilslass. Här är det vete och maltkorn som lastats och som ska köras till Tenala och Snappertuna.

God efterfrågan på ärter och bondböna

Efterfrågan på ärter och bondböna är enligt Marcus Wickholm god och priserna bra.

– Bland annat A-Rehu i Österbotten kommer att öka anskaffningen av bondböna eftersom man på sikt vill lämna bort sojan och ersätta den med inhemska proteingrödor.

I år gick två lastbilslass bondböna till Norge, som också redan har lagt in sin beställning för nästa år.

– Först till kvarn får först mala, så det lönar sig därför att komma in i god tid med sina beställningar, säger Anders Wickholm.

Ärter och bondböna är också såtillvida tacksamma för utsädespackeriet eftersom de inte kräver betning utan endast sortering och packning.

– Men bondbönan är förstås inte helt oproblematisk att odla eftersom man får vara beredd på nollår och därtill är man tvungen att hålla fem friår i odlingen.

Skördandet är också litet riskfyllt och även vattenmängderna.

– Bondbönan skall nog ha fukt, men inte för mycket.

Anders Wickholm berättar att enligt de officiella mätningarna på Västankvarn har det redan regnat 400 millimeter i år.

– Hela årets medeltal är normalt knappt 700 milliliter, så det väcker förstås en del tankar och funderingar kring eventuell torka i sommar.

Läs också:
Nu tar man till särskilda åtgärder för att öka odlingen av protein- och oljeväxter
Han har goda erfarenheter av att odla proteingrödor
A-Foder satsar på proteingrödor