Marknadsöversikt: Yaras resultat kollapsade

Det norska gödselbolaget Yaras intäkter rasade markant under fjolåret. Det framkommer av bolagets fjärde kvartalsrapport för år 2023.

Marknadsöversikt: Raisio förbättrade sin lönsamhet och expanderar till Nederländerna och Belgien

Livsmedelsbolaget Raisios omsättning 2023 uppgick till 219,5 miljoner euro och hölls därmed på samma nivå som 2022 då bolaget omsatte 220,8 miljoner euro. Lönsamheten förbättrades dock från 18,4 till 22,7 miljoner euro.

Marknadsöversikt: Lantmännen uppvisade starkt resultat

Lantmännens resultat för 2023 uppgår till 2.462 miljoner kronor (ca 220 miljoner euro), vilket ligger nära år 2022 rekordresultat på 2.536 miljoner kronor.

Marknadsöversikt: Högre försäljningspriser gav visst lyft åt HKScan

Under de sista dagarna av 2023 meddelade HKScan att man säljer av den svenska verksamheten till Lantmännen. Omsättningen för de verksamheter som fortsätter hos HKScan växte med 6,0 procent och låg på 1.163,2 miljoner euro.

Marknadsöversikt: Skador på höstsådda grödor att vänta i delar av EU

Riklig nederbörd under perioden i kombination med köldknäppar har inneburit skador på höstsådda grödor främst i Danmark, norra Tyskland samt i Baltikum, konstateras i en rapport från expert- och kommittémötet för spannmål, oljeväxter, proteingrödor, ris, socker, olivolja inom EU.

FAO-matindexet fortsatte att falla

FAO:s globala prisindex för livsmedel fortsatte att falla i januari 2024. Enligt FN:s matorganisation steg sockerpriset under månaden, men i gengäld föll priserna på spannmål och kött.

Marknadsöversikt: Producenterna engagerar sig i Sveriges livsmedelsberedskap

Koncernen Lantmännen har engagerat sig i utredningen om Sveriges livsmedelsberedskap som offentliggjordes under förra veckan.

Marknadsöversikt: Minskad grisslakt i EU men stigande priser på smågrisar

Svag minskning i priset på slaktgris, men priset på smågrisar har gått upp med 4 procent den senaste månaden, noterade EU:s senaste kommittémöte för animalieprodukter.

Marknadsöversikt: Nytt exporttillstånd för finskt griskött till Sydafrika

Sydafrika har godkänt att fruset finskt griskött som inte har upphettats får föras in på den sydafrikanska marknaden, meddelar Jord- och skogsbruksministeriet.

SLC - Flags Irl Eu Uk Scaled
Marknadsöversikt: Brexit förorsakar problem i handeln med EU

Tre år efter införandet av brexit varnar brittiska politiker igen för långa väntetider med nya kontroller i hamnarna, också för EU-produkter. Konsumenterna måste förbereda sig på problem i leveranskedjan.

Marknadsöversikt: Virkespriserna steg i december

Genomsnittspriserna för nästan alla typer av industrivirke steg i december. Priserna för barrtimmer steg med cirka en procent jämfört med november och massavedspriserna ökade med mellan två och fem procent, vilket varierar beroende på handel och trädslag, uppger Naturresursinstitutet.

Valio inleder omställningsförhandlingar

Valio inleder omställningsförhandlingar som omfattar 1.170 personer, arbetstagare vid såväl huvudkontoret som i produktionen.