SLC - Sockerbetsfalt 2 Mw
Marknadsöversikt: Växtodlingens resultat har svängt från den ena ytterligheten till den andra

Även om skillnaden mellan de två senaste årens resultat är stort och väderleksförhållandena under 2023 var utmanande, kan man utläsa ur resultaten att specialväxter så som sockerbeta och kummin har gett ett positivt resultat under båda åren. Resultaten framgår av sammandragen av produktionskostnadskalkylerna för de mest betydande odlingsväxterna i ProAgrias databas Lohkotietopankki.

Marknadsöversikt: Svenska betor till Polen efter brand i sockerbruk

En explosionen i en kokpanna för ett par veckor sedan satte stopp för sockerproduktionen i Örtofta i Sverige. Bruket drivs av Nordic Sugar som ingår i tyska Nordzucker-koncernen.

SLC - Milei Scaled
EU-avtal med Mercosur får nobben av Argentina

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen hade denna vecka berett sig på att underteckna det beryktade handelsavtalet med sydamerikanska frihandelsområdet Mercosur. Dessvärre ändrades planerna av Argentinas nya president.

Tyskland vill rädda avtal med Mercosur

Frankrike och Argentina blockerar det planerade handelsavtalet mellan EU och Mercosur. Nu vill Tysklands förbundskansler Olaf Scholz och Brasiliens president Luiz Inacio Lula da Silva träda in för att rädda avtalet.

LF förnyar sin marknadsöversikt

För att möta ett önskemål som kommit fram i Landsbygdens Folks senaste läsarundersökning förnyar vi nu LF:s marknadsöversikt totalt.

SLC - Lpx 00121397
Marknadsöversikt: Liten ljusning i tunneln på EU:s mjölkmarknad

Det genomsnittliga priset på skummjölkspulver inom EU har gått upp de senaste veckorna och ligger nu på 262 euro/ton, vilket dock är 17 procent lägre än priset vid samma tidpunkt föregående år. Uppgifterna kom fram under EU:s kommittémöte för animalieprodukter senaste vecka.

SLC - Dsc 6473 Asger Krogsgaard Ny
Blåsigt i styrelsen hos Danish Crown

Den danska köttjätten Danish Crown AmbA möblerar om i koncernledningen. Styrelsens ordförande Erik Bredholt måste avgå med omedelbar verkan efter tolv år på posten. Han ersätts av den nuvarande viceordföranden Asger Krogsgaard.

Export av fjäderfäkött till Kina öppnas

Minister Sari Essayah har besökt Kina och under mötena undertecknades ett avtal om villkoren för export av fjäderfäkött. Det överenskoms också om att man ska inleda samarbete i fråga om livsmedelssäkerhet, meddelar Jord- och skogsbruksministeriet.

FAO:s matindex har stabiliserats

FAO:s matprisindex är en effektiv indikator som reagerar nervöst på både globala och lokala kriser. I oktober månad föll indexet till den lägsta nivån för motsvarande månad sedan mer än två år.

SLC - Markku Multamaki Lantmannen Agro Ceo
Markku Multamäki är ny VD för Lantmännen Agro

Markku Multamäki har tillträtt som ny VD för Lantmännen Agro i Finland. Multamäki kommer till Lantmännen från SSAB där han haft flera olika uppgifter inom ledningsgruppen.

Suomen Vilja-Aitta Oy godkändes som producentorganisation

Suomen Vilja-Aitta Oy har godkänts som producentorganisation. Suomen Vilja-Aitta Oy är den andra producentorganisationen inom spannmålsbranschen i Finland och den första godkända producentorganisationen för ärter, raps- och rybsfrö samt halm, meddelar Livsmedelsverket.

Nya exportmöjligheter öppnas till Kina

Nya exportmöjligheter har öppnats sig för Finland vid ett möte med den kinesiska tullmyndigheten som ordnades vid jord- och skogsbruksministeriet förra veckan. De avtal som undertecknades i samband med att den kinesiska tullmyndigheten besökte Finland öppnar dörrarna för export av nötkött, malt och produkter av svinkött från Finland till Kina, uppger Jord- och skogsbruksministeriet.