SLC - Danish Crown
Grisbrist förorsakar kris hos Danish Crown

Den danska slakterikoncernen Danish Crown måste säga upp 350 anställda, trots stigande konsumentpriser på griskött. Anledningen är en kronisk brist på slaktgrisar hos de danska uppfödarna. Landets näststörsta slakteri Tican har ett liknande problem.

Arla har höjt mjölkpriset med 40 procent på ett år

Under detta år har Arla i Finland höjt producentpriset på mjölk sju gånger, trots att inflationen drabbar även bolagets verksamhet. Totalt är höjningarna 40 procent.

SLC - Lpx 00160416
FAO:s livsmedelsindex fortsatte nedåt i augusti

De internationella priserna på livsmedel är långsamt på väg nedåt, om man får tro FN-organisationen FAO. I augusti sjönk FAO:s livsmedelsindex för den femte månaden i rad. Men prisnivån ligger fortfarande 7,9 procent högre, jämfört med augusti 2021.

SLC - Klimatkomp
Spelregler för utsläppskompensation blir färdiga i januari 2023

Det har inte funnits några fullt etablerade definitioner och kriterier för organisationers klimatneutralitet och frivillig utsläppskompensation tidigare. I ett projekt som finansieras av miljöministeriet och jord- och skogsbruksministeriet fastställs spelregler för aktörer som använder och producerar tjänster för frivillig kompensation.

SLC - Bffa835325Ef2E42 Org
Fazer forskar i cellodlad kakao för framtidens choklad

Kakao är en viktig råvara för Fazer och företaget utforskar nu framtida källor för hållbar kakao och undersöker potentialen med cellodling som odlingsmetod, uppger koncernen i ett pressutskick.

Producentpriserna steg snabbt under andra kvartalet 2022

Enligt Statistikcentralen steg producentpriserna inom lantbruket med 29 procent från året innan under andra kvartalet 2022.

SLC - Shopping Market Grocery Marketplace Food Market Street Market Seller Grocery Shopping Farmer Market T20 6L7A Bp E1541624006583
Priserna på agrarprodukter pressades globalt i juli månad

FAO:s globala prisindex för livsmedel föll under juli månad för fjärde gången i rad med 8,6 procent. Prisfallet återspeglar den kraftigaste månatliga svackan inom matförsörjningen sedan oktober 2008. Mest sjönk priserna på spannmål och vegetabilisk olja.

Livsmedelsmarknadsombudet vill se tydligt prisjusteringsvillkor inom livsmedelskedjan

Livsmedelsmarknadsombudsmannen har gett två rekommendationer med vars hjälp man kan främja en lösning på kostnadskrisen och förbättra lönsamheten inom livsmedelskedjan.

SLC - 1837007 460067 72140889
Vad åt vi i Finland 2021?

Finländarna konsumerade i fjol i genomsnitt 142 kilogram flytande mjölkprodukter, 79 kilogram kött, 84 kilogram spannmål, nästan 12 kilogram ägg samt 62 kilogram frukt och 63 kilogram grönsaker.

Ukraina dryftar kartell för spannmålsexportörer

Ukrainska regeringspolitiker föreslår att de stora spannmålsproducerande länderna bildar en gemensam allians för att starkare kunna bevaka sina intressen internationellt.

SLC - Spannmalstabell1
Spannmålsarealen minskade inte

SLC:s ombudsman Rikard Korkman analyserar läget på spannmålsmarknaden.

SLC - Mari Kokko
Mari Kokko ny vd för Pellervo

Mari Kokko har valts till verkställande direktör för Pellervo Coop Center och Pellervo Media. Hon tillträder i början av september.