SLC - Lpx 166895
Matpriserna går i taket på nästan alla områden

De globala matpriserna stiger explosionsartat, konstaterar FN:s livsmedelsorganisation FAO i sin rapport om matprisindexet i februari. Exportpriserna för jordbruksprodukter har stigit till den högsta nivån sedan 2014.

SLC - A320 Hangar Fal
EU och USA pausar tulltvisten om Airbus

EU och USA-regeringen har enats om en tillfällig paus på fyra månader för de ömsesidiga strafftullar som försvårar handeln mellan de två handelsblocken. Under pausen ska parterna förhandla om subventionerna till Airbus och Boeing.

SLC - 91Cb83899Ad410D2 Org
Maitosuomi går med i Atria-gruppens nötfoderverksamhet

Atria och dess huvudägare köttandelslagen bildar tillsammans med Osuuskunta Maitosuomi bolaget Nautasuomi Oy. Bolaget ska utveckla och sälja nötfoder.

SLC - Dsc 0910
Flera sortnyheter från Boreal

Turkka, Fennica, Iisakki, Taika och Hermanni är nyheter från inhemska växtförädlaren Boreal för vårens sådder. På ett webbinarium förra veckan berättade Boreals spannmålsförädlare om förädlingsprogrammen, och vilka spannmålssorter de rekommenderar för odling i år.

EU exporterade i fjol en rekordmängd griskött

EU:s 27 medlemsländer exporterade under fjolåret mer griskött än någonsin tidigare till tredjeländer utanför EU. Nästan hälften av exporten gick till Kina.

Monsantoaffären blir miljardförlust för Bayer

Bayers köp av konkurrenten Monsanto blir en dyr affär. Senaste vecka tillkännagav Bayer en förlust av 10,5 miljarder euro med anledning av rättstvisterna i kölvattnet efter glyfosataffären.

SLC - Nordgen Butik
Nu kan privatpersoner beställa fröer från NordGen

Med start den 1 mars kan privatpersoner som bor i Norden beställa fröer från den nordiska frösamlingen. Syftet är att få fler att bidra till den biologiska mångfalden och samtidigt öka kunskapen om vårt gemensamma odlade kulturarv. Möjligheten att beställa dessa unika fröer finns till och med 31 maj.

SLC - Biofachmj7Jskb4I6
Marknaden för ekolivsmedel växer både i Europa och globalt

Efterfrågan på ekologiska livsmedel fortsätter att växa i Europa. Under 2019 producerades ekologiska livsmedel i EU till ett värde av 41,4 miljarder euro. Det framgår av statistik från den tyska ekoorganisationen BÖLW. De ekologiska framgångarna fortsätter också globalt.

Kina köper mängder av griskött från USA

Relationerna mellan USA och Kina är inte de bästa möjliga men handeln förefaller att löpa, trots strafftullar och ömsesidiga anklagelser. Under fjolåret importerade Kina mer än 55 procent mer griskött från USA, jämfört med föregående år.

Kommentaren: Hur kan det finländska spannmålspriset vara för högt när det de facto är så lågt?

Det är lätt och mänskligt att bara se till sitt eget hus och att skylla sina egna misslyckande på andra och yttre omständigheter. Det krassa faktumet är i alla fall att våra spannmålspriser speciellt för de ”stora” spannmålsslagen vete och korn släpar efter t.ex. priserna i Estland och Frankrike och på vår närmaste spannmålsbörs Matif (Paris), påpekar Bengt Nyman, ordförande för SLC:s spannmålsutskott.

Metsä Groups omsättning sjönk

Metsä Groups omsättning och rörelseresultat sjönk under 2020, men återhämtade sig under årets sista kvartal, meddelar koncernen i ett pressmeddelande. Förra veckan fattade Metsä Group dessutom beslutet att bygga den planerade massafabriken i Kemi.

Uppgången av arrendepriset för åkermark har planat ut

År 2019 betalade jordbruks- och trädgårdsföretagen i genomsnitt 230 euro per hektar i arrende för åkermark. Uppgången i arrendepriserna som pågått under hela 2000-talet har planat ut de senaste åren och inom många produktionsinriktningar har priserna gått ner. Uppgifterna bygger på Naturresursinstitutets lönsamhetsbokföring.

Senaste
Landsbygdens Folk E-TIDNING
Landsbygdens folk ONLINE tidning