FAO:s matprisindex steg till alla tiders högsta nivå

Kriget i Ukraina pressar rejält upp de internationella matpriserna. Det märker alla konsumenter, men trenden bekräftas nu officiellt av FN:s livsmedelsorganisation FAO.

Ukraina vill exportera vete via baltiska hamnar

Ukraina vill utvidga järnvägstransporterna med tanke på spannmålsexporten, men logistiken är ett nålsöga.

SLC - Dsc02604
Rekordresultat för Ålandsmejeriet väcker optimism trots hotbilderna

Ålands Centralandelslag ÅCA redovisar för 2021 sitt bästa resultat sedan mjölkkrisen 2014.

Ungern får inte reglera sin export av spannmål

EU-kommissionen kräver att Ungern drar tillbaka restriktionerna för spannmålsexporten.

SLC - Mats Nylund 2020 4
Nylund: Ingrip i handelns lagliga inköpskarteller!


SLC:s ordförande Mats Nylund kräver att myndigheterna ingriper mot centraliserade och i lag sanktionerade inköpskarteller som de två stora handelskedjorna upprätthåller och som förvränger marknaden.

SLC - Pellets Www Manoftaste De 16112533681 Af0938F42C O
Den inhemska produktionen av träpellets ökade 2021

År 2021 tillverkades sammanlagt 365.000 ton träpellets i Finland. Importen av träpellets till Finland var den största någonsin, medan exporten stod för en av de lägsta noteringarna så länge statistiken har förts. Uppgifterna bygger på Naturresursinstitutets senaste Träpellets-statistik.

SLC - Metsateollisuustuotteiden Vienti 2021 Ennakko Sv
Kartong blev skogsindustrins viktigaste exportprodukt

Enligt de preliminära uppgifterna för 2021 var exportvärdet för skogsindustriprodukter drygt 13 miljarder euro. Efterfrågan och priset på sågade trävaror i världen har ökat, vilket gjorde att trävaruindustrins andel av exportvärdet ökade till 29 procent av skogsindustrins export. Till Finland importerades 13 miljoner kubikmeter rundvirke och träavfall, varav drygt hälften var massaved, uppger Naturresursinstitutet.

SLC - Edeka Ecenter St Pauli
Tyska matkedjor chockhöjde priserna

Priserna på kött, korv och mjölk steg kännbart denna vecka hos den ledande tyska lågpriskedjan Aldi. Försäljningspriserna på vissa produkter steg med mellan 20 och 50 procent. Enligt pressuppgifter steg smörpriset med en tredjedel.

SLC - Kalkyl1
Kalkyl visar att kostnaderna måste kompenseras av marknaden

För en mjölkgård som producerar 1 miljon liter mjölk per år har kostnaderna stigit med över 135.000 euro på ett år. Det visar en kalkyl som producenten Mikael Österberg har gjort. Men hans exempel visar också att ett något högre mjölkpris skulle ha stor betydelse för ekonomin.

Yara startar på nytt i Italien och Frankrike

Den norska gödseltillverkaren Yara har återupptagit produktionen av ammoniak vid sina anläggningar i italienska Ferrara och franska Le Havre. Det meddelade koncernchefen Svein Tore Holsether senaste fredag.

Möjligt att ansöka om stöd för privat lagring av griskött

Från och med den 25 mars är det möjligt att ansöka om stöd för privat lagring av griskött, meddelar Livsmedelsverket.

SLC - Grepp1
Turbulenta tider på spannmålsmarknaden

Ett exceptionellt läge med rekordhöga spannmålspriser och lager som sinar. Finns det tillgång på gödsel nästa år? Frågorna var många – och svaren få – då ÖSP ordnade webbinariet Greppa marknaden som lockade över hundra deltagare.