SLC - 37203306391 E74F145914 O
Harvarduniversitetet anklagas för landgrabbing

Efter finanskrisen i USA köpte elituniversitetet Harvard omkring 850.000 hektar jordbruksmark i fem världsdelar som investeringsobjekt, men markaffärerna blev en katastrof. Till råga på allt anklagas universitetet för landgrabbing.

SLC - Barenfin 1
Barenbrug är här med vallodlingsidéer

Nederländska Barenbrug introducerar två nya vallfröblandningar för den finländska marknaden. Det handlar om en ettårig blandning med rajgräs och klöver samt en flerårig blandning med mjukbladig rörsvingel. Samtidigt testar man också hur långt norrut man kan gå med sitt eget odlingssystem.

SLC - Koneagria 1
KoneAgria satsar på mjölkkor

I stället för maskinerna, varav en del av de större märkena lyser med sin frånvaro på årets KoneAgria i Jyväskylä, har utställningen i år satsat på djuren i mjölkproduktionen. Också tidigare har KoneAgria i Jyväskylä mycket långt haft mjölk som tema och det har man nu vidareförädlat. Det förverkligas som en sorts egen utställning i utställningen med namnet Finn Dairy Expo.

SLC - Kone Agria Sb 1
Pellon introducerar helhetskonceptet Feedline e-Pro

Pellon introducerar Feedline e-Pro på KoneAgria. Det är fråga om ett helhetskoncept för utfodring som består av flera komponenter och dess hjärta är styrenheten G-Pro2.

SLC - Reijo Karhinen
Allmänheten kan nu bedöma Karhinens idéer

Reijo Karhinens utredning om hur matproduktionens lönsamhet ska förbättras går in i ett nytt skede. En ny webbtankesmedja som öppnades i onsdags låter de idéer Karhinen samlat in under hösten fritt bedömas och förädlas av diskussionsdeltagarna.​ Webbtankesmedjan är öppen till slutet av oktober på ruuantuotantokannattavaksi.fi

Slaktkön på Åland nu uppe i 3-4 månader

För åländska Dahlmans slakteri har foderbristen medfört 3-4 månaders kö till slakt.

SLC - Bayer Research 104
Forskare efterlyser fakta i EU-debatten om gensaxen

EU-domstolen har valt att jämställa växtförädling med gensaxen med traditionell genmodifiering. En sådan restriktiv lagstiftning vore fatal för EU:s växtförädling, rasar forskarna. Nu börjar också politikerna kräva en sakligare debatt.

SLC - Biogas 1
”Jag började fundera på en biogasanläggning för 20 år sedan”

Biogas är ett energialternativ som ligger i tiden. I Österbotten står ekologiska jordbrukaren Bjarne Mara i beråd att uppföra en biogasanläggning medan förre ÖSP-verksamhetsledaren Jan-Ove Nyman planerar att bygga en tankningsstation.

Danska växtforskare genar med gensaxen

Växtförädling med gensaxen går inte utan tillstånd, säger EU-domstolen. Men kluriga danska växtförädlare har hittat en laglig genväg.

Två i Närpes på lista över framgångsrika företag i EU

Två framträdande företag inom grönsaksbranschen i Närpes, det vill säga Närpes Grönsaker och Jan-Erik Sigg Ab är bland de 20 finländska företag som kommit med på listan över små och medelstora företag i kraftig tillväxt inom EU. Det handlar om ett tusental dynamiska tillväxtföretag. De flesta är företag inom industri och teknik, men därefter kommer företag inriktade på bland annat livsmedel.

SLC - Notring1
Vill ha en förening som säljer kött till högst bjudande

En förening som bjuder ut kött till högst bjudande. Den idén lägger den ekologiska nötköttsproducenten Henrik Vikström fram. Konkurrensen om köttet skulle öka och det kunde betyda högre priser, säger han.

SLC - Slowfood 1
Slow Food-festivalen hade vädrets makter på sin sida

Kring 10.000 besökare samlades i Fiskars senaste veckoslut för årets Slow Food-festival. Evenemanget ordnades för nionde gången och hade vädrets makter på sin sida. Utbudet var som vanligt gediget och kommersen gick bra.