45832729202 2Aa8556E66 O
Storbritanniens premiärminister Theresa May misslyckades kapitalt i försöket att marknadsföra utträdelseavtalet med EU i det brittiska parlamentet. Nu hotar kaos i EU:s matsektor. FOTO: Number 10
Jordbruk EU Marknad

En hård Brexit
hotar EU:s hela matsektor

En hård och oordnad Brexit väntas förorsaka stora skador och förluster för jordbruket och livsmedelsindustrin, både i Storbritannien och EU. Det framgår av kommentarer från branschens organisationer.

Storbritanniens premiärminister Theresa May led en brakförlust i tisdagens omröstning i det brittiska underhuset, då en överväldigande majoritet förkastade utträdesavtalet med EU. Allt tyder på en hård Brexit om varken EU eller britterna ger efter.

EU:s chefsförhandlare Michel Barnier uttryckte sin starka besvikelse inför EU-parlamentet på onsdagsmorgonen. Enligt Barnier är förslaget till utträdesavtal resultatet av ett hårt, gemensamt arbete där varje ord har vägts på guldvåg.

Vi har nått den bästa tänkbara kompromissen. Avtalet garanterar rättvisa för både brittiska medborgare och befolkningen i de 27 återstående EU-länderna. EU har under hela processen försökt undvika ett oordnat utträde, beklagade Barnier

Mer dramatiskt än ryska embargot

Jordbruket och livsmedelsbranschen i sin helhet räknar med oanade problem om en hård Brexit faktiskt träder i kraft i slutet av mars. Den tyska producentbasen och Copa-ordföranden Joachim Rukwied varnar för konsekvenserna.

Följderna för jordbruket kan bli betydligt mer dramatiska än det ryska embargot 2014, sade Rukwied på onsdagen inför öppningen av den gröna veckan i Berlin. Enligt Rukwied är det ännu omöjligt att uppskatta de konkreta förlusterna.

Han hoppades ännu på en politisk lösning med britterna. Förnuftet måste segra. Nu är det viktigt att snabbt få klarhet om fortsättningen. En öppen marknad med Storbritannien är fortsättningsvis den högsta prioriteten, sade Rukwied.

Jordbrukets och livsmedelsbranschens lobbyorganisationer beklagar det låsta läget. Copa-Cogeca, FoodDrinkEurope och FoodIngredientsFirst varnade för förestående hårda tider inom matsektorn på vardera sidan av Engelska kanalen.

Den tyska mejeribranschens centralorganisation MIV befarar att en hård Brexit kommer att skada den europeiska mjölkproduktionen till väsentliga delar. EU och Storbritannien måste nu anstränga sig för att begränsa skadorna, heter det i ett pressmeddelande.

Enligt MIV står stora värden på spel. Storbritannien är en viktig nettoimportör av mjölk och mejeriprodukter. Britterna importerar särskilt stora mängder mjölk, mejeriprodukter och andra livsmedel från Irland.

Varnar för ny mjölkpool

Om Storbritannien inför tredjelandstullar på produkter från EU, måste priserna höjas väsentligt. Detta skulle försvåra handeln och begränsa den brittiska importen av mjölk från Tyskland och andra EU-länder, inte minst Irland.

MIV varnar för en förestående mjölkpool av råmjölk i Nordirland, som är en del av Storbritannien. Den nordirländska mjölken transporteras i dag till Irland för att bearbetas till mjölkprodukter.

Efter en hård Brexit måste den irländska tullen belägga ifrågavarande råjölk med tullar. Detta skulle göra hanteringen olönsam. Efter Brexit riskerar bearbetningen att upphöra, till skada för producenterna.

Den europeiska mjölkmarknaden har nyligen stabiliserats. Nu hotar en hård Brexit att på nytt rubba jämvikten. De förändrade handelsrelationerna via en hård Brexit medför oberäkneliga risker för EU:s mjölkproduktion, varnar MIV.