De8 N48L Ws Aah2 R
Priserna på jordbruksråvaror förändras inte mycket just nu, noterar FN-organisationen FAO. FOTO: FAO
Jordbruk Globalt Marknad

Matpriserna är stabila
på globala marknaderna

Världsmarknadspriserna på de viktigaste jordbruksprodukterna förblev i stort sett oförändrade under december månad. Lätt sjunkande priser på mjölk och socker kompenserades av högre priser på spannmål och kött.

Det framgår av FAO:s globala varukorg för livsmedel som publicerades på fredagen. Enligt FN:s jordbruks- och matorganisation stannade matindexet för hela året 2018 omkring 3,5 procent under föregående års nivå.

Det globala matindexet har ändå fallit med hela 27 procent sedan rekordåret 2011. Under 2018 var sockerpriset den största förloraren. Priset på kött, mjölkprodukter och växtoljor rörde sig också nedåt på skalan.

De viktigaste spannmålsslagen blev däremot dyrare. Från december 2017 till december 2018 steg spannmålspriserna med hela 9,6 procent. Enbart i december månad 2018 steg FAO-indexet för spannmål med 1,8 procent.

Priset på vete steg lätt. Prisnivån påverkades bland annat av regn före den argentinska skörden samt minskande exportleveranser från Ryssland. Den sjunkande världsproduktionen av vete och majs bidrog till prisstegringen, trots välfyllda lager.

Å andra sidan begränsades prisutvecklingen en aning av den starka exportkonkurrensen på världsmarknaden. Under hela året 2018 steg spannmålsindexet tydligt men stannade trots detta hela 31 procent under siffran för rekordåret 2011.

Bättre pris på skummjölkspulver

FAO-indexet för mejeriprodukter sjönk i december för den sjunde månaden i följd. Priserna föll i medeltal med 3,3 procent. De internationella noteringarna på smör, ost och helmjölkspulver föll på grund av ett växande exportutbud, särskilt från Nya Zeeland.

I gengäld steg efterfrågan på skummjölkspulver med anledning av en ökande efterfrågan på de globala importmarknaderna. Under hela året 2018 sjönk FAO-indexet för mejeriprodukter med 4,6 procent. Priserna sjönk mest under det sista halvåret.

Sockerindexet fortsatte nedåt med 1,9 procent i december 2018. Pressen på de internationella sockernoteringarna är fortfarande stark stark. En bidragande orsak är en snabbt ökande sockerproduktion i Indien de senaste månaderna.

De sjunkande priserna på råolja har bidragit till att hålla sockerpriset på mattan. Intresset för att använda etanol som bränsle tenderar att avta om oljan blir billigare. Det märks tydligt i Brasilien, som är världens största producent av socker.

Under hela 2018 sjönk sockerpriset i FAO-korgen med nästan 22 procent. FAO konstaterar att det finns gott om socker i de globala lagren som dessutom växer. Samtidigt upprätthålls produktionen av socker på oförändrad nivå.

Svagare priser inom köttsektorn

FAO:s köttprisindex steg i december med 0,8 procent. Priserna på fågel- och nötkött förändrades knappast alls medan noteringarna på lammkött försvagades. Enligt FAO beror detta på ett ökat exportutbud i Oceanien.

I gengäld återhämtade sig priserna på griskött, åtminstone delvis. Det beror på en växande, global import, särskilt från Brasilien. I statistiken för hela året 2018 föll däremot prisindexet på kött i FAO-korgen med omkring 2,2 procent.

Som orsaker anger FAO-statistikerna en generellt svag prisnivå på gris- och fågelkött, som i sin tur kompenserar stigande noteringar på lammkött. På marknaderna för nötkött förblev priserna praktiskt taget oförändrade, jämfört med 2017.

Priserna på växtoljor vände i december långsamt uppåt efter tio månader av fallande priser. Den svaga återhämtningen beror på stigande priser på palmolja, en stärkt efterfrågan i de viktigaste produktionsländerna och en global importefterfrågan.

De internationella noteringarna på soja- och rapsolja backade däremot som ett resultat av ett rikligt utbud i USA och en motsvarande knapp efterfrågan i EU. Fallande oljepriser belastar också noteringarna på växtoljor.

Under 2018 har prisindexet för växtoljor sjunkit med 15 procent till den lägsta nivån sedan 2007. De största förlusterna noteras för palmoljan. Lagren av palmolja är stora i producentländerna medan den globala efterfrågan stagnerar.