Jordbrukets lönsamhet ska förbättras med budgetmedel

Vid sina förhandlingar om den andra tilläggsbudgetpropositionen för i år fattade regeringen beslut om nationella åtgärder för att underlätta det svåra lönsamhetsläget inom jordbruket.

Australien ifrågasätter EU:s nötköttsavtal med USA

EU vill öka importen av hormonfritt nötkött från USA för att undvika nya handelstvister med Trump-regeringen. Nu protesterar Australien mot planerna.

SLC - 28123553349 A1E3D0Bf47 O
EU breddar vägen för handel med Vietnam

EU-kommissionen har godkänt förslaget till ett handels- och investeringsavtal mellan EU och Vietnam. Därmed har parterna breddat vägen för fastare handelsförbindelser och en avveckling av tullarna inom jordbruks- och livsmedelssektorn.

Ändringar i energibeskattningen, temporärt förhöjd återbäring till jordbruksidkare

Regeringen föreslår ändringar i beskattningen av uppvärmningsbränslen och bränslen för arbetsmaskiner, ellager samt kombinerad produktion av el och värme. Återbäringen av innevarande års energiskatter inom jordbruket höjs temporärt nästa år.

SLC - Havtorn 1 Ch Okt2018
Ovanligt riklig havtornsskörd i år

Tack vare den långa, varma och i synnerhet soliga sommaren har årets skörd av havtorn varit exceptionellt stor och bra. Så bra att Lars-Erik Östman i Eugmo, Larsmo, som har odlat havtorn i tjugo år, säger att han aldrig sett något liknande.

SLC - Keskis 0518
Strötorv från Lappo skapar nya möjligheter för Keskis Torv

Genom att börja arrendera ett stort torvbrytningsområde i Lappo har Vöråföretaget Keskis Torv kunnat öka sin produktion av strötorv med hela 200 procent under det innevarande året.

SLC - Ngron3
Varma vädret också utmanande för växthussektorn

Sommaren har inte bara varit en utmaning för jordbrukarna. Växthusproducenterna har också påverkats av det varma vädret med mindre produktion än normalt. Det i sin tur har drivit upp priserna en aning, men läget är fortsatt utmanande för sektorn, konstaterar Närpes Grönsakers vd Stefan Skullbacka.

SLC - Bay Wa Foto 180924 Ko Erste Ernte Al Ain Generated
Tyska experter odlar premiumtomater i öknen

Förenade Arabemiraten förknippas vanligen inte med tomatodling, men tiderna förändras. Nyligen premiärskördades 1,5 ton delikatesstomater av sorten Mahalli i ett jättestort klimatiserat växthus i staden Al Ain nära gränsen mot Oman.

SLC - Kone Agria Agri Smart
AgriSmart kan användas för att planera precisionsodling

Programföretaget Suonentieto presenterade sin enstjärniga nyhet på KoneAgria i Jyväskylä nyligen. Nyheten är att programmet AgriSmart numera kan användas för att göra upp odlingsplaner för precisionsodling.

SLC - Kone Agria Avant Spridningsskopans Transportband
Avant visade fram foderskopa och e6

På KoneAgria visade Avanttecno fram sin nya spridningsskopa för färskfoder. Skopan är försedd med transportör i bottnen, den väger 325 kilo och rymmer 650 liter. Enligt Avant ska det lyckas att utfodra 50 kor på cirka 10 minuter.

SLC - Kone Agria Djurutstallning Jerseykon
Lyckat djurtema på KoneAgria

I år visades mjölkkor fram på KoneAgria. Det var ett nytt komplement till utställningen. Mjölkproduktionen har i vilket fall som helst av tradition varit i centrum på KoneAgria i Jyväskylä.

EU beslutade om fiskekvoter för Östersjön 2019

EU:s jordbruks- och fiskeministrar beslutade om fiskekvoterna för Östersjön 2019 under det möte som rådet för jordbruk och fiske höll i Luxemburg den 15 oktober.