Jordbruk EU Globalt Marknad

EU vill skydda jordbruket
för handelsavtal med USA

Två år efter avbrottet i de misslyckade TTIP-förhandlingarna har EU-kommissionen på nytt återupptagit samtalen med USA. Men denna gång ska jordbruket lämnas utanför, lovar handelskommissionär Cecilia Malmström.

Malmström besökte förra veckan USA, där hon bland annat träffade regeringens handelsrepresentant Robert Lighthizer. Avsikten med besöket var att bereda mark för nya förhandlingar om handeln.

EU vill framför allt avveckla de starka spänningarna i handelsrelationerna mellan EU och USA. I Bryssel är man angelägen att upprätthålla samtalen med USA för att inte riskera den spröda freden mellan blocken.

Vi utgår från att amerikanerna håller ord, sade Malmström efter mötet. Hon underströk att EU vill undanta jordbruket ur handelsförhandlingarna. Det ska enbart handla om industriprodukter och bilar. En ny upplaga av TTIP är inte längre aktuell.

Den amerikanska sidan är inte lika övertygad. USA-regeringens mål är att sänka eller avskaffa EU-tullarna på USA:s jordbruksexport. Övriga handelshinder, såsom reglerna för bioteknologiprodukter, måste likaså slopas, fordrade Lighthitzer.

USA lutar närmast åt ett slags TTIP-light-avtal som skulle öppna EU:s marknad för både industriprodukter och jordbruksexport från USA. Men Bryssel argumenterar att en sådan plan inte har en chans att vinna majoritet bland EU:s medlemsländer.

Det häftigaste motståndet kommer från Frankrike, som med alla medel vill skydda sina bönder. Andra starka motståndare till en öppning för fler jordbruksprodukter är Irland och Belgien.

Tyskland har en svår sits med tanke på hotet om importtullar på bilar och maskiner i USA. Landets bilindustri vill med alla medel slippa strafftullar på bilar. Cecilia Malmström har nu det svåra uppdraget att förena alla krav i ett förhandlingsmandat.