Lpx 79946
Kommissionen handlade riktigt efter mjölkkrisen 2015/2016. Interventionslagren har tömts utan att skada mjölkpriset, anser agrarkommissionär Phil Hogan. FOTO: Landpixel
Jordbruk EU Globalt Marknad

EU tömmer lagren av skummjölkspulver

Problemen med de stora interventionslagren av skummjölkspulver börjar lösa sig för EU-kommissionen. I årets första anbudsomgång såldes de bestående lagren praktiskt taget ut till ett förhållandevis bra pris.

Inför förra veckans anbudsomgång fick kommissionen in bud av potentiella köpare till ett sammanlagt belopp av 119.933 ton skummjölkspulver. Anbudens storlek varierade mellan 1.282 euro och 1.676 euro per ton.

Kommissionen fastställde det lägsta försäljningspriset till 1.554 euro per ton, som är det hittills bästa priset för interventionsvara. Därmed kunde EU avyttra ett rekordstort parti på sammanlagt 80.242 ton skummjölkspulver.

Priset har stigit snabbt, fastän det ännu ligger något under interventionsnivån. Lagren i Frankrike, Lettand och Litauen är redan tömda och resten består numera av relativt färska varor. Inför nästa anbudsomgång återstår bara 22.348 ton i EU-lagren.

EU handlade rätt, anser Phil Hogan

Ännu i början av 2018 befann sig 378.051 ton skummjölkspulver i EU:s interventionslager. Under fjolåret såldes sammanlagt 275.461 ton i anbudsförfarande. Det ovanligt stora partiet i början av januari 2019 tömde praktiskt taget helt den kompletta interventionen.

Enligt kommissionen steg priset med sju procent, jämfört med den föregående anbudsrundan den 11 december 2018. Förra året köpte EU inte in något skummjölkspulver alls i de offentliga lagren och ingen förändring är i sikte detta år.

Därmed kan kommissionen strunta i det fastslagna tröskelvärdet för interventionslagring på 109.000 ton och i stället låta varan gå direkt till anbudsförfarande. Nästa anbudsomgång på skummjölkspulver ur interventionen står i tur den 22 januari.

I samband med anbudsomgången i januari yttrades farhågor om att försäljningen av ett så stort parti skummjölkspulver kunde störa marknaden. I praktiken blev effekten närmast marginell. I exempelvis Tyskland har prisnivån inte påverkats.

Under en och samma vecka varierade noteringarna mellan 1.780 och 1.880 euro per ton, vilket ligger över interventionspriset på 1.698 euro per ton. Medelpriset i EU har stigit och låg i början av januari stabilt på omkring 1.730 euro per ton.

EU:s agrarkommissionär Phil Hogan är nöjd med utgången. I efterhand kan man säga att kommissionen handlade riktigt efter mjölkkrisen 2015/2016. Interventionslagren kunde säljas bort utan att skada mjölkpriset, framhåller Hogan.

Produktionen minskar på sikt

För närvarande tyder ingenting på att prisfluktuationer ska störa EU:s mjölkmarknad inom den närmaste framtiden. Mjölkproduktionen väntas till och med minska något som en följd av foderbrist, noterar tyska marknadsforskare.

Institutet för livsmedelsekonomi i Kiel utgår från att mjölkmängden i EU kommer att minska med en procent under perioden december 2018 till april 2019. Därmed står mindre mjölk till förfogande för produktionen av smör och skummjölkspulver.

För det första halvåret uppskattas EU-produktionen av skummjölkspulver till omkring 630.000 ton. Det vore en minskning med omkring 10 procent, jämfört med motsvarade sexmånadersperiod 2017-2018.

Av den totala produktionen konsumerar EU-marknaden 400.000 ton skummjölkspulver medan 330.000 ton går på export. För att tillfredsställa efterfrågan, borde minst 100.000 ton säljas ur lager.

Marknaden befinner sig redan i detta skede. Låga priser har stimulerat efterfrågan, både på den inre marknaden och exportmarknaderna. Lagerförsäljningen fungerar ännu en tid men snart börjar kunderna fråga efter färskvara.

Då kan det snabbt bli knappt om mjölkpulver. Marknadsexperterna i Kiel räknar därför med en förestående brist på färskvara. Det historiska lågprisläget kan snart bli ett minne blott, heter det i rapporten.