Jordbruk EU Marknad

Belgien och Frankrike
försöker stoppa ASF-faran

I Frankrike ökar oron för att den afrikanska svinpesten ska tränga in över gränsen från grannlandet Belgien. Jordbruksminister Didier Guillame har träffat sin vallonska kollega René Collin för att samordna säkerhetsåtgärderna vid gränsen.

Efter upptäckten av nya fall av svinpest vid den belgisk-franska gränsen har de franska myndigheterna inlett preventiva åtgärder som ska förhindra att ASF kommer in i landet. Biosäkerheten längs gränsen ska radikalt förbättras.

Guillame har besökt det smittade området i södra Belgien för att skapa sig en bild av läget. Avsikten är att etablera en så kallad ”vit zon” kring den plats där två vildsvinskadaver påträffades för en tid sedan.

Inom den vita zonen ska hela vildsvinspopulationen utrotas. För ändamålet har myndigheterna begärt handräckning av det franska jägarförbundet FNC, jaktmyndigheten ONCFS och forstmyndigheten ONF.

I högriskområdet ska jakten på vildsvin förstärkas, också nattetid. Dessutom stoppas alla skogsarbeten i området. Ett stängsel ska dras längs gränsen. För grisnäringen gäller högsta skyddsnivå.

Den franska producentorganisationen FNSEA välkomnar det nya åtgärdspaketet. Producenterna betonar att alla åtgärder måste prövas för att hålla svinpesten i schack, eftersom den franska grisproduktionen är i fara.