Jordbruk EU Marknad

Hästköttskandalen
fortsätter nu i rätten

Mer än fem år har förflutit sedan hästköttskandalen toppade alla rubriker i Europa. Nu inleds rättegången i Paris för fyra huvudinblandade, som anklagas för för bedrägerier av olika omfattning och slag.

De åtalade personerna är två tidigare chefer i det franska företaget Spanghero och två holländska kötthandlare. De är misstänkta för organiserat och avsiktligt bedrägeri med odeklarerat hästkött i färdigmat.

Skandalen rullades upp i början av 2013, då odeklarerat hästkött påträffades i Storbritannien och Irland. Under de påföljande veckorna utvidgades skandalen dag för dag.

I stora delar av Europa påträffades DNA från häst plötsligt i köttet hos hamburgare, lasagne, tortelloni och kalops utan att att det framgick i varudeklarationen. Resultatet var att stor mängder färdigmat måste dras bort från marknaden.

Enligt utredningen hade hästköttet inhandlats i Belgien och Rumänien, men såldes i Nederländerna som franskt nötkött. Etiketterna byttes ut innan köttet såldes till Spanghero, vars chefer förnekar varje inblandning i skandalen.

Totalt distribuerades åtminstone 750 ton hästkött på detta sätt under åren 2012 och 2013. Produkter som innehöll hästkött dök sedan upp i flera EU-länder. Skandalen chockade många konsumenter, fastän hästköttet i sig inte utgjorde någon fara för hälsan.

Nu anklagas de inblandade för affärsmässigt bedrägeri och varubedrägeri. Skandalen blev dyr för livsmedelsindustrin och tillverkarna av färdigmat, eftersom produkterna måste plockas bort ur hyllorna efter avslöjandet.

Enligt protokollen hamnade omkring 4,5 miljoner förpackningar med varierande innehåll av hästkött i livsmedelskedjan i tretton olika länder. I Finland påträffades inga livsmedel med förbjudet innehåll av hästkött.