Jordbruk EU Marknad

Omröstningen om UTP-direktivet
nu bara en formalitet

I framtiden ska inga bönder tvingas skriva under kontrakt med detaljhandel eller livsmedelsindustri som gör det svårt för dem att överleva ekonomiskt. Det är idén bakom det nya EU-direktiv mot otillbörlig handelspraxis som snart blir verklighet.

På mindre än ett år har förslaget om att stärka bönder och livsmedelsproducenternas position gentemot de stora köparna, som till exempel detaljhandelskedjor eller stora livsmedelsindustrier, förhandlats klart. Jordbruksutskottet i EU har jobbat hårt för att få igenom detta direktiv, och har i förhandlingarna med EU-kommissionen och medlemsländernas delegationer lyckats få igenom det mesta av sina krav.

Köparna får inte vänta mer än 30 dagar för att betala färska varor, och de får inte dra av på beloppet om de inte hinner sälja allt innan utgångsdatum. Det innebär till exempel att det inte längre kommer att vara möjligt att skicka tillbaka osåld mjölk.

Det blir olagligt att ta tillbaka lagda order på färska varor precis innan leverans. Det kommer också att bli förbjudet att kräva betalning för eventuella problem med varorna, om det inte går att bevisa att det är leverantörens fel.

Om bonden som säljer kräver ett skriftligt avtal, måste köparen gå med på det. Direktivet förbjuder också uttryckligen köparna att använda känsliga uppgifter om säljarnas situation för att pressa priset.

Den bonde som vill anmäla en kund för otillbörlig handelspraxis, skyddas av direktivet. Det är möjligt att anmäla anonymt, eller låta ens egen intresseorganisation anmäla. Anmälningarna sker till en ny myndighet, som varje medlemsland måste starta. EU kommer att göra stickkontroller i de olika länderna för att kontrollera att allt fungerar.

Direktivet kommer att röstas igenom av parlamentet i februari, men eftersom alla förhandlingar redan är över och jordbruksutskottet redan röstat ja till det slutliga förslaget med stor majoritet, är det bara en formalitet. Därför kommer direktivet att bli giltigt redan innan EU-valet i maj.