Jordbruk EU Marknad

EU har sålt ut allt
skummjölkspulver

EU:s interventionslager för skummjölkspulver är nu definitivt tömda. Under den sista anbudsrundan senaste vecka såldes ännu 162 ton skummjölkspulver, som var den sista återstoden av totalt 380.000 ton.

I början av 2018 befann sig ännu 378.051 ton skummjölkspulver i EU:s interventionslager. Under fjolåret såldes sammanlagt 275.461 ton i anbudsförfarande. Ett stort parti i början av januari 2019 tömde praktiskt taget hela interventionen.

Sedan dess har de sista resterna avyttrats i små portioner för att få ut det högsta möjliga priset. Två och ett halvt år efter den första försäljningsomgången har lagren definitivt tömts, noterar agrarkommissionär Phil Hogan med en viss stolthet.

Efter priskrisen på EU:s mjölkmarknad 2015 och 2016 köpte EU-kommissionen in sammanlagt 380.000 ton skummjölkspulver genom offentlig intervention. Målet var att stabilisera marknaden och stöda mjölkpriset.

I slutet av 2016 blev det dags att försöka sälja ut lagren genom offentlig upphandling. Försäljningen löpte i korta steg, först en gång i månaden, senare en gång per vecka, för att inte störa marknaden och mjölkpriset.

Enligt Hogan har kommissionen lyckats tömma lagren utan att påverka prisnivån på skummjölkspulver. I stället har mjölkpriset till och med stigit, trots avyttringen av den lagrade varan.

Två och ett halvt år efter den första offentliga upphandlingen har mjölkpriset stigit påtagligt. Sommaren 2016 betalades i medeltal 26 cent per kilo för EU-mjölk. I maj 2019 hade priset stigit till 34 cent per kilo.

Enligt Hogan visar hanteringen av mjölkkrisen att de gemensamma jordbrukspolitiska instrumenten behövs och att de är effektiva. Ett instrument i rätt tid på rätt plats fungerade som skyddsnät under en period av starka marknadsstörningar.

Fjorton medlemsländer har lagrat skummjölkspulver för kommissionens räkning. Ingenting tyder på att prisfluktuationer kommer att störa EU:s mjölkmarknad inom den närmaste framtiden, noterar Hogan.