Pefc
Christina Gestrin är ordförande för PEFC Finland, Paavo Pelkonen (i mitten) fungerar som ordförande för standardarbetsgruppen som reviderar PEFC-kriterierna och Hannes Pasanen som sekreterare.
Skogsbruk Marknad

PEFC-kriterierna revideras

Arbetet med att uppdatera kriterierna för PEFC-skogscertifieringen drar igång igen. Arbetet inleddes med ett konstituerande möte i början av juni där över 60 aktörer från olika sektorer deltog. 

PEFC-kriterierna ska revideras med jämna mellanrum, och de gällande kriterierna är från 2013-2014. Det egentliga revideringsarbetet drar igång på hösten.

Christina Gestrin, ordförande för PEFC Finland, var nöjd över att så många aktörer tackat ja till PEFC Finlands inbjudan att delta i standardarbetsgruppen.

– Vi gläder oss över att aktörer från så många olika områden visat intresse för arbetet, sade Gestrin. Tyvärr valde miljöorganisationerna att inte delta, trots att vi gärna hört också deras åsikter. Men nu täcker deltagarlistan nästan hela kedjan, från skogsägare till industri och handel.

Som ordförande för standardarbetsgruppen fungerar emeritusprofessor Paavo Pelkonen. Arbetsgruppen ska bland annat se till att kriterierna motsvarar de internationella standarder som PEFC satt upp 2018.

– Klimatfrågor har blivit ännu viktigare sedan förra gången kriterierna uppdaterades, sade Gestrin. Genom den här standardrevisionen kan kriterierna fortsätta svara på allmänhetens krav på skogscertifieringen. Kriterierna är viktiga eftersom de garanterar att skogen sköts på ett hållbart sätt vilket konsumenten kan försäkra sig om genom PEFC-certifikatet.

Arbetet med standardutkastet förväntas ta ungefär ett år. SLC:s skogsombudsman Anders Portin representerar SLC i arbetsgruppen som möts varje månad. Då standarden går ut på utlåtande ordnas ett öppet seminarium där allmänheten kan kommentera utkastet.

Över 90 procent av de finländska skogarna är PEFC-certifierade, medan siffran globalt är cirka 10 procent. Av dem är en tredjedel, omkring 300 miljoner hektar, certifierade enligt PEFC medan resten är FSC-certifierade.